Ho van anunciar els presos de JxCat hores després del discurs mancat de referències a Catalunya de Pedro Sánchez i la poca sintonia de l'aspirant a la presidència amb Unides Podem. "Escoltat el debat i amb els precedents que acompanyen el candidat, NO a la investidura de Pedro Sánchez" afirmaven Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull en un tuit idèntic. Aquest dimarts, Laura Borràs hi ha posat veu i arguments des de la tribuna de l'hemicicle del Congrés dels Diputats: "tenim 155 motius per votar que no a la seva investidura". 

Ara fa un any i gairebé dos mesos de la moció de censura contra Mariano Rajoy que va dur Sánchez a Moncloa gràcies als vots gratuïts de l'independentisme català. La portaveu de JxCat al Congrés ha recordat al líder del PSOE les paraules i compromisos que va pronunciar llavors, quan va "prometre que el seu govern faria del diàleg la seva forma de fer política, normalitzar les relacions entre governs, tendir ponts, trobar solucions i forçar consensos", pero també "derogar la llei mordassa i treure Franco del Valle de los Caídos". L'exconsellera Borràs li ha retret que no hagi complert, "no té credibilitat, senyor Sánchez, perquè no ha dialogat ni derogat, si no ha aconseguit treure Franco del Valle de los Caídos, imagini's en relació a Catalunya".

Era la seva primera intervenció a la cambra baixa i per començar ha volgut recordar que va entrar en política després de l'1-O per "defensar el dret a tenir drets". Acte seguit ha denunciat que els escons de quatre diputats independentistes catalans siguin avui buits. I ha citat la Premi Nobel de la Pau, Jody Williams, "la unitat d'Espanya deixa de ser un projecte polític quan per defensar-lo es vulneren els drets humans". 

Sense agressivitat, sense alçar la veu, Borràs ha estat contundent amb Sánchez, a qui ha qualificat de "prepotent". Alhora li ha exigit que "no busqui més excuses i torni amb els deures fets", és a dir, amb un acord amb Pablo Iglesias. La líder de JxCat ha posat sobre la taula els resultats electorals, tot recordant al candidat que el PSOE representa el 28% dels vots i li ha retret que amb aquest percentatge "pretén ser president mentre menysprea el 50% dels catalans". En aquest sentit ha qüestionat l'actitud dels socialistes, que "en comptes de seduir, culpabilitzen; en comptes de pactar, arraconen; en comptes de convèncer, coaccionen; democràcia made in Spain".

La rèplica duríssima de Sánchez a JxCat

Així com amb ERC ha intentat modular el to, amb JxCat Pedro Sánchez no s'ha mossegat la llengua. Durant el torn de rèplica a Laura Borràs, ha retret que "vostès s'han instal·lat en l'antipolítica i són inútils per defensar la prosperitat i els drets del poble català". Seguint aquest fil, ha lamentat que els de Puigdemont facin "una esmena a la totalitat" al que durant 40 anys ha representat el catalanisme de CiU a Madrid. I ha acabat amb un advertiment: "ho tornarem a fer ja li avanço que no tornarà a passar". Això sí, s'ha compromès a "encarrilar des del diàleg la crisi de convivència que hi ha a Catalunya". 

La resposta ha indignat els membres de JxCat. Borràs ha tornat al faristol per exigir a Sánchez "una mica més de respecte per al president Torra", "jo li parlo a vostè amb respecte i espero que faci el mateix amb el meu president". També li ha retret que "ens a dit inútils, però vostè no s'ha demostrat molt més útil" i li ha explicat que la unilateralitat és conseqüència de la inexistència d'una comunicació bilateral. Sobre la proposta socialista de millorar l'Estatut, li ha recordat que "nosaltres no hem votat l'Estatut retallat pel TC".