La presidenta del Parlament, Laura Borràs, i el conseller Jordi Turull han fet una crida a la militància de Junts a participar en el congrés que demà celebrarà aquest partit a Argelers i a votar la nova executiva per a la qual han presentat una candidatura conjunta. Borràs opta a la presidència del partit, que fins ara ha ocupat Carles Puigdemont, i Turull, a la secretaria general que ha encapçalat Jordi Sànchez. “Us demanem la confiança en les votacions per a l’elecció de la nova direcció de Junts. I, sobretot, us demanem que participeu i que ens voteu junts i a tots”, reclamen a través d'una carta que han fet arribar als militants del partit.

Borràs i Turull van acordar aquesta candidatura conjunta per evitar un enfrontament obert entre els diferents sectors del partit que representen. Han pactat un repartiment dels membres de la direcció i que la presidència serà també executiva atès que compartiran les responsabilitats. “La candidatura que encapçalem és una representació del partit que som i del país que volem construir. Una candidatura formada per gent compromesa, amb la voluntat de treballar per tirar endavant aquest projecte”, asseguren a la missiva.

 

Tots els militants de Junts amb una antiguitat superior a sis mesos i al corrent de pagament de les quotes podran participar a la votació, que es farà de manera telemàtica entre les 9 hores d’aquest divendres i fins a les 14 hores de dissabte. Els militants hauran de votar un a un la presidenta i el secretari general, els quatre vicepresidents, el secretari d'organització i la de finances, i la vintena de vocals que completen l'executiva. El congrés se celebrarà a Argelers i serà únicament per escollir la nova direcció. Una segona sessió del Congrés, el 16 i 17 de juliol a La Farga de L'Hospitalet abordarà els documents congressuals.

Moviment d'emancipació nacional

Borràs i Turull reivindiquen a la missiva la “lògica de moviment d’emancipació nacional” que representa Junts com “un instrument de construcció nacional i d’acció política en favor de la llibertat de Catalunya i del progrés i el benestar de la seva gent”. En el text reivindiquen Junts com un partit "nou, obert, democràtic, nascut de la generositat i la suma de persones i el capital cultural i el bagatge de les plurals tradicons ideològiques de l'independentisme".

El congrés se celebra dos anys després de la constitució de Junts com a partit polític el juliol del 2020.