L'expresident de l'Aragó, Javier Lambán, s'ha manifestat sobre l'acord per la llei d'amnistia pactat per PSOE, ERC i Junts. El dia en què es vota el nou dictamen de la llei d'amnistia, el secretari general del PSOE a l'Aragó ha contradit al seu "company" Félix Bolaños i ha lamentat que no sigui un dia en què se senti "especialment orgullós com a socialista". 

Lambán és un dels barons del PSOE que s'ha manifestat en contra de la llei d'amnistia. L'expresident sol ser molt crític amb la gestió del govern de Pedro Sánchez, i ha afirmat en més d'una ocasió que una llei d'amnistia "no cap a la Constitució" i "obriria una via d'aigua a la nau constitucional que podria directament enfonsar-la". 

Polèmica amb Bolaños

El ministre de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, ha estat el portaveu dels socialistes per explicar l'acord de l'amnistia. Bolaños, en declaracions des del pati del Congrés dels Diputats, s'ha felicitat per l'acord de la llei d'amnistia, que segons ha afirmat "tanca" una etapa "d'enfrontament, conflicte, tensió, i trencament dels afectes i de la convivència" durant "una dècada de fracàs col·lectiu on no va guanyar ningú", i "obre una nova etapa de diàleg i acords on es farà política dins de les institucions i de la Constitució". Segons Bolaños, aquesta llei serà un "referent internacional" com a eina constitucional de reconciliació, i el PSOE està "orgullós" d'haver contribuït a aquesta solució. El ministre ha afirmat que les converses entre el PSOE, ERC i Junts es van accelerar després del dictamen de la Comissió de Venècia —que havia demanat el PP—, que va avalar l'amnistia. 

L'autofelicitació de Bolaños ha despertat la fúria de l'oposició. En declaracions als mitjans de comunicació abans d'entrar a la Comissió de Justícia, la secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha titllat de "sorprenent" que Bolaños es feliciti per l'acord de la llei d'amnistia. "Es felicita per lliurar el principi d'igualtat davant la llei exclusivament per romandre al poder". Gamarra ha posat l'accent que la norma dona "impunitat a persones amb noms i cognoms" i que tenen "causes pendents per corrupció, per traïció a l'Estat i ni més ni menys que per terrorisme". A més, ha lamentat que la llei d'amnistia és necessària per garantir el vot favorable dels 7 diputats de Junts al govern espanyol, que "garanteixi la permanència de Pedro Sánchez al poder". 

En la mateixa línia s'ha manifestat l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, que ha carregat contra la "poca vergonya" de Bolaños, en felicitar-se a ell mateix per haver arribat a un acord per la llei d'amnistia. En declaracions als mitjans, l'alcalde madrileny ha assegurat que "mai no va tenir cap dubte" que la llei es retocaria per poder tirar-la endavant. "Estava clar que estaven disposats a cedir-ho absolutament tot als colpistes, als terroristes i als corruptes amb la condició de mantenir-se en el poder. Però m'agradaria també una segona reflexió, i és la covardia de Pedro Sánchez. No només la mentida forma part del seu bagatge polític, la covardia forma part del seu ADN", ha criticat.

Per la seva banda, el portaveu de Vox a la Comissió de Justícia del Congrés, Javier Ortega Smith, també ha carregat contra Bolaños per "autofelicitar-se i dir que la llei és una magnífica. "La realitat és que els representants de 'Junts pel Cop' —fent referència a Junts— està deixant ben clar que ells no renuncien al seu camí de la separació, de la ruptura, del cop d'estat i de destruir la unitat, la convivència i la Constitució: aquesta és la realitat, senyor Bolaños, no intenti enganyar els espanyols", ha afirmat. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!