Sembla que es calmen les aigües a can PSOE. L'expresident de l'Aragó i secretari general dels socialistes en aquesta comunitat, Javier Lambán, ha confirmat que acatarà "sense cap mena d'escàndol" la sanció de fins a 600 euros que li ha imposat el seu partit per no haver assistit a la votació de l'amnistia al Senat el passat dimarts. En una entrevista aquest dijous a Onda Cero, ha afirmat que de moment no ha rebut cap notificació, però que acceptarà "sense escàndol" el que indiqui el seu partit. Tanmateix, Lambán ha advertit que "és anticonstitucional que se sancioni, però els partits hem adaptat l'ús d'autoprotecció com a orientadors de la política nacional". Amb tot, ha reflexionat que "seria cínic" si rebutgés un reglament que altres vegades "ha plantejat". El socialista ha recordat que el president del govern espanyol i líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha defensat el mateix que ell "en algun moment", posant èmfasi que sobre l'amnistia van estar d'acord fins a les eleccions generals del 23-J. "Em considero un genuí representant de l'ortodòxia del PSOE, però està en minoria des de fa molt", ha afegit.

En paral·lel, Lambán ha parlat sobre l'escenari polític que es planteja a Catalunya després de les eleccions del 12-M, i ha afirmat que "està convençut" que els resultats dels comicis catalans no es justifiquen amb la llei d'amnistia i que per a poder interpretar-los, "caldrà veure" quina influència tindran els pactes a Catalunya en la governabilitat d'Espanya. Així mateix, ha pronosticat que l'escenari més probable és el d'un Govern de Salvador Illa amb la participació d'ERC i els comuns. "Aquest em retrotreu al tripartit de Maragall, on es destapa la caixa dels trons. No les tinc totes amb mi, caldrà veure els pactes. Molt optimista no soc", ha afirmat. 

Divisió al PSOE per l'amnistia

La figura de Pedro Sánchez i en concret, l'aprovació de l'amnistia, està provocant discrepàncies a les files socialistes. Entre les veus més crítiques destaquen Javier Lambán i el president de Castella-la Manxa, Emiliano García Page. Ara bé, no són els únics, l'expresident del govern espanyol, Felipe González, que també s'ha mostrat crític amb Sánchez en diverses ocasions. L'últim capítol ha estat relacionat amb Lambán, i és que González ha traslladat la seva solidaritat l'expresident aragonès. "Estic d'acord de forma i fons amb el que ha fet", va assegurar en acte celebrat dimecres a la tarda. 

González va defensar que el fet d'absentar-se en la votació de la llei d'amnistia per no donar suport a la norma és un "exemple de lleialtat al projecte que representa el Partit Socialista". Dit això, va insistir que si sancionen Lambán l'estan sancionant a ell també. "Vull compartir-ho amb ell", va afegir l'expresident.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!