La cap de llista de la CUP a la demarcació de Barcelona, Laia Estrada, ha afirmat que a la seva formació "no la sorprèn" que Junts no descarti pactar amb el PSC si no guanya les eleccions, perquè "és la Convergència de tota la vida però onejant l'estelada". En unes declaracions a Ser Catalunya, Laia Estrada s'ha mostrat molt crítica amb la formació liderada pel president Carles Puigdemont, per entendre que torna a ocupar l'espai de la dreta i del "pujolisme". Estrada, no obstant això, també ha 'carregat' contra ERC, a la qual acusa d'aplicar des del Govern "l'agenda del retrobament del PSOE per desactivar el conflicte nacional", i també "d'assumir de forma descarada l'agenda de la patronal Foment del Treball, tal com volen el PSC i Junts".

La CUP, després de les eleccions

En aquest context, la CUP no avança quina podria ser la seva postura en el debat d'investidura posterior a les eleccions del 12 de maig, però sí que deixa entreveure la seva estratègia sobre aquest tema. Estrada, per exemple, ha afirmat que la CUP "no posa condicions" com sí que va fer en l'anterior legislatura amb el referèndum unilateral, sinó que desitja posar damunt la taula "el programa que es desitja impulsar, tant per avançar en clau nacional com per abordar els problemes de la gent".

L'esperança dels anticapitalistes és que, "tenint en compte la situació, les diferents formacions independentistes tinguem l'oportunitat de disposar d'una agenda nacional i social pròpia", i que fins i tot els Comuns puguin sumar-s'hi també "si deixen de posar com a límits els que posa el PSOE". Sobre les declaracions que aquest dilluns va fer en aquesta mateixa emissora el líder de Junts a l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, en el sentit que si el seu partit guanya el 12 de maig no pactaria amb el PSC, però si no guanya va deixar la porta oberta a aquest tipus de pacte, Laia Estrada ha indicat que a la CUP no els sorprèn el que va dir.

Tornar al "pujolisme" 

"No em sorprèn —ha insistit—, sembla que vulguin tornar al pujolisme", i ha recordat que en el Parlament Junts vota habitualment amb el PSC diverses qüestions en matèria d'habitatge, o els macroprojectes, o contra el pla pilot de renda bàsica universal. Segons la cap de llista de la CUP, si els postconvergents continuen amb la seva política d'ara, "difícilment ens podem posar d'acord", ja que "Junts ara mateix és la Convergència de tota la vida però onejant l'estelada". Ha puntualitzat, no obstant això, que "estem en un moment en el qual hem d'interpel·lar a totes les forces", i la CUP planteja propostes que "qualsevol força independentista o progressista hauria de poder assumir".

Respecte al procés independentista, Laia Estrada s'ha mostrat molt pragmàtica: "no podem esperar que el conflicte nacional es resolgui de forma miraculosa, de la llei a la llei, o amb una DUI, no hi ha receptes màgiques". Ha afegit, a més, que "estem parlant d'un procés que sabem que comporta repressió perquè l'Estat no es detindrà, i en l'escenari de mediació internacional solament es pot arribar des del terreny de la confrontació". En resum, "ja sabem que demà no serem independents, però defensem la independència perquè els catalans puguem viure millor", ha explicat la cap de llista de la CUP. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!