"Ni tinc pors ni prevenció davant d'unes polítiques d'esquerra que són necessàries a Espanya". Així s'ha referit la presidenta socialista de les Illes Balears, Francina Armengol, al possible pacte entre el PSOE i Podemos —i/o altres forces— proposat la setmana passada per Pablo Iglesias i que ha dividit opinions dins els socialistes aquests dies.

Després de reunir-se amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, la presidenta balear ha mostrat el seu suport al líder socialista per intentar formar govern, així com la seva discrepància amb l'expresident espanyol, Felipe González, perquè ella governa en coalició amb un partit nacionalista i amb el suport de la formació morada i "està funcionant bé".

Armengol ha admès compartir "algunes" idees de Podemos, per exemple, la reforma laboral, la necessitat de posar en marxa polítiques d'emergència social, la marxa enrere de la llei orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE) i l'aposta per un sistema educatiu diferent. També ha recordat que altres comunitats autònomes governen amb el suport de Podemos.

Explorar opcions

La presidenta balear ha llançat una proposta a l'aire a Sánchez quan ha deixat caure que una vegada hagi parlat de nou amb el Rei "ha d'explorar les opcions d'un govern progressista i reformista" i li ha mostrat el seu suport. "Ens deixarem la pell perquè això sigui possible", ha assegurat, i ha carregat contra l'Executiu del PP dubtant que "un govern de dretes pugui solucionar els problemes del país".

Això sí, Armengol ha titllat d'error el fet que Iglesias es proposés com el vicepresident del líder socialista, perquè la prioritat ha de ser dibuixar un projecte de govern "centrat en propostes reformistes que aportin solucions als problemes de la ciutadania".

Per tot això, creu que aquest projecte polític ha de tenir com a eix central una "capacitat de diàleg amb molta gent" i s'ha mostrat convençuda que hi haurà punts de trobada amb moltes altres forces polítiques.

La seva proposta per Sánchez és que plantegi un programa polític per veure "qui s'hi suma", perquè podria ser que en algunes qüestions sigui Podemos qui els faci costat i, en altres, sigui Ciutadans.