Pedro Sánchez president, Pablo Iglesias vicepresident i Izquierda Unida dins del Govern. Aquesta és la fórmula que el líder de Podemos ha proposat aquest divendres al matí al Rei en l'últim dia en què Felip VI celebra la ronda de consultes amb els partits.

El Rei ha estat el primer a conèixer la nova recepta de la formació lila perquè el cap de l'Estat és, per protocol, qui ho ha de saber en primera instància. Avui mateix, però, i després que el monarca acabi amb la ronda amb els líders parlamentaris, Iglesias trucarà el secretari general del PSOE i el d'Izquierda Unida, Alberto Garzón.

Immobilisme o canvi

"No caben mitges tintes", ha posat de manifest Iglesias, que ha afegit que "o s'està amb el canvi o s'està amb l'immobilisme o el bloqueig". Malgrat mostrar la seva disposició a formar govern amb Sánchez, el líder de Podemos ha reconegut que "no tenim gran confiança en el PSOE" perquè "calen persones que assegurin fets i coherència entre el que es diu i el que es fa".

 

Iglesias no oblida i ha carregat contra els socialistes: "Hem assistit a un espectacle trist que és que el PSOE pacti amb el PP i Ciutadans per la constitució de la Mesa", s'ha lamentat, i ha assegurat que "no ens refiarem de les bones paraules" i que, per això, és important que ells exerceixin responsabilitats dins el Govern perquè són "la garantia".

A més ha recordat que "només" van aconseguir uns 300.000 vots més que Podemos. Amb aquesta diferència, Iglesias creu que Sánchez "no està en condicions de proposar un govern únic" i, per això, "jo entenc que ell ha de ser president i ells han d'entendre que jo sigui el vicepresident".

Plurinacionalitat

Podemos té present el referèndum. "Aquesta fórmula ha guanyat les eleccions a Catalunya" i han donat suport a la "proposta de diàleg", ha posat sobre la taula Iglesias, que ha demanat a En Comú Podem que ocupi una cartera ministerial que plantegi solucions al conflicte català en el Govern espanyol.

 

"No vam debatre amb línies vermelles, però tothom entendrà com han votat els catalans el 20 de desembre", ha reiterat, i ha afegit que "per entendre aquest país, cal entendre com s'ha votat a tot arreu".

Per això, Iglesias ha proposat aplicar l'article 92 de la Constitució que estableix que "les decisions polítiques d'especial transcendència podran ser sotmeses a referèndum consultiu de tots els ciutadans". Això sí, ha de ser convocat pel Rei i proposat pel president de l'Executiu espanyol.

Altres aliances

El PP i C's tindrien un diputat més que el PSOE, Podemos i IU. Però Pablo Iglesias no es tanca només en aquesta suma i contempla les possibilitats de diàleg amb altres forces com el PNB –que, recordem, estableix com a condició sine qua non el dret a decidir–. "Tenim el tarannà necessari per aconseguir que les forces polítiques arribin a un acord", ha sentenciat.