Després de l'efecte dòmino de mocions de censura en contra del Partit Popular en diversos municipis espanyols, moltes d'elles no han arribat a bon port. No és el cas, però, de la moció contra l'alcalde popular de l'Ajuntament de Múrcia, José Ballesta, que ha tirat endavant gràcies als vots dels nou regidors del PSOE, els quatre edils de Ciutadans i els dos de Podemos-Equo, que han sumat, els 15 dels 29 suports necessaris perquè la seva iniciativa prosperés.

Per la seva part, el ja exalcalde de Múrcia, José Ballesta, només ha comptat amb els suports dels 11 regidors del seu partit i els tres Vox que representen 14 dels 29 edils de l'arc plenari. D'aquesta manera, i per un sol vot de diferència, els pronòstics s'han complert a l'Ajuntament de Múrcia sense que hi hagi hagut lloc a la sorpresa.

El regidor socialista, José Antonio Serrano, serà el nou alcalde de Múrcia fins que finalitzi l'actual legislatura el 2023 en virtut de l'acord subscrit amb els grups municipals de Ciutadans i Podemos i que van ser els que van propiciar la presentació d'aquesta iniciativa el passat 10 de març.

Amb l'arribada de Serrano a l'alcaldia, els socialistes recuperen el bastó de comandament de Múrcia després de 26 anys des que han estat en l'oposició en el consistori murcians.

"Aquesta moció de censura pot canviar vicis i inèrcies. És el moment de gestionar els problemes de la ciutadania trepitjant el carrer. Aquesta casa porta tancada i barrada massa temps, s'ha perdut el pols del carrer, s'ha deixat d'escoltar i el que és pitjor, s'ha deixat de mirar a la cara perquè senyor Ballesta, vostè està embadalit mirant-se a si mateix", ha dit el nou alcalde.

Mocions sense èxit

No ha passat el mateix, però, en el govern de la Regió de Múrcia, que manté el govern del PP després de fracassar la moció de censura presentada pel PSOE i Ciutadans, una iniciativa que ha causat un terratrèmol en la vida política espanyola que pot acabar amb la desaparició de la formació taronja.

La moció de censura presentada pel PSOE contra el Govern de Castella i Lleó presidit per Alfonso Fernández Mañueco (PP), amb Francisco Igea (Ciutadans) com a vicepresident, també ha fracassat eal no aconseguir el socialista Luis Tudanca més de 37 dels 41 vots que necessitava. Els 11 parlamentaris del partit taronja han votat 'No'.

El Partit Popular ha superat així els embat autonòmics i es concentra ara en la batalla de la Comunitat de Madrid. Les enquestes donen com a vencedora a la seva candidata, l'actual presidenta Isabel Díaz-Ayuso, si bé necessitarà el suport de Vox i potser Ciutadans, una formació que es troba en plena crisi, amb una desbandada de càrrecs electes cap al PP o el grup mixt.

Imatge principal : José Antonio Serrano / Europa Press