Després de dotze hores d'assemblea a Sabadell, la CUP no ha tret l'aigua clara sobre si investir Artur Mas o no investir-lo. En una jornada llarga i rebregada a la cocapital vallesana, un empat matemàtic a 1.515 vots (amb dos recomptes) entre favorables a investir i no investir en la tercera ronda de votacions ha passat la pilota, i molt calenta, a un consell polític extraordinari ampliat amb el Grup d'Acció Parlamentària que se celebraria el proper dissabte 2 de gener.

Així després d'un partit entrebancat, la investidura del candidat de JxSí a la presidència de la Generalitat passa a ser una llarga tanda de penals: primer, les assemblees territorials i locals s'han de trobar aquesta setmana per "reflexionar i debatre" i encomanar als seus representants al consell polític –el màxim òrgan de decisió entre assemblees– una possible sortida a la situació.

Límit del 10 de gener

Al consell polític s'hi sumarà el Grup d'Acció Parlamentària (conegut amb les sigles GAP) que configuren les 11 organitzacions integrades a la Crida Constituent i tres de municipalistes. Finalment, el dia dos de gener, la direcció política de la CUP formada per una setantena de persones que sumen el consell polític i el GAP decidirà amb quin desllorigador se surt de l'atzucac. Després de dues votacions fallides al Parlament, el límit per investir nou president de la Generalitat és el 10 de gener.

ASCUP2

"És la CUP, som així!"

"Junts pel Sí té ara a les seves mans bellugar-se o no, o presentar un altre candidat que generi consens", ha apuntat la diputada i membre d'Endavant-OSAN Anna Gabriel,  en una compareixença posterior a la presentació dels resultats. "Ens hem enfortit", apuntava un altre membre del secretariat de la CUP a El Nacional a les portes de la pista coberta d'atletisme de la ciutat vallesana. "És increïble, estem dividits però no trencats", ha afegit un altre membre del secretariat. "És la CUP, som així!", es vantava un militants amb molts triennis.

Tres votacions 

L'assemblea nacional extraordinària debatia quatre escenaris: el primer, acceptar el pacte ofert per JxSí i investir Mas; el segon, rebutjar Mas i continuar negociant amb un nou candidat de JxSí; el tercer, investir Mas però rebutjar el pacte i el quart, proposar a JxSí que cerqui altres socis per a la investidura.

En les dues votacions que han precedit la definitiva s’ha imposat per la mínima l’opció de rebutjar la investidura de Mas. En la segona, cap de les dues opcions ha arribat al 50%. L’escenari segon, que implicava no acceptar Mas i esperar que JxSí proposi un altre candidat, ha obtingut 1.512 vots, un 49,7%. En segon terme, ha quedat l’opció primera que defensa l’acord i investir Mas amb un total de 1.482 vots, un 48,7%.

L’opció tercera, que preveia investir Mas però no aprovar la proposta de JxSí, ha obtingut, 28 vots, un 10,92%. Sis vots nuls i 14 en blanc han tancat aquesta segona votació, en què han participat 3.042 votants d’un cens de 3.111 persones.

El "no" s’ha imposat també per la mínima en la primera de les votacions, com ha vingut informant minut a minut El Nacional. 1.418 vots (47,14%) ha obtingut la segona opció; 1.359 (45,17%), la primera; 109 (3,62%), la tercera i 103 (3,42%), la quarta, que ha quedat eliminada de cara a la segona votació.

Un debat intens

La jornada ha començat amb la presentació de la proposta d'acord i la tasca feta per l'equip negociador. Després han agafat la paraula representants de les 10 organitzacions enquadrades a la CUP i 40 assemblearis que s'han escollit per a un sorteig equilibrat per gènere i territori. Aquesta ha estat la part en què més s'ha vist la divisió interna amb embats argumentals contundents a favor i en contra de l'acord.

Divisió en les intervencions

Hi ha hagut ponents que han defensat a capa i espasa l’acord amb tot tipus d’arguments. “Mao Tse Tung es va aliar amb els seus adversaris per guanyar la guerra contra el Japó”, ha recordat un assembleari que, fins i tot, ha defensat entrar al Govern en cas d’acord. “En els Onze de Setembre, no tots érem de la CUP”, ha avisat una altra per exigir l’acord amb Junts pel Sí. “Tenim al davant una finestra d’oportunitat històrica!”, ha clamat una altra participant per defensar la investidura, per reblar que “sense independència no hi ha revolució social”. “Les contradiccions no ens han de fer por”, ha recomanat un assistent mentre un altre demanava “assumir la capacitat de ser decisius”. Des del País Valencià, un assembleari ha exigit l’acord “per fer la independència perquè marxeu ja!”.

"Que no us agrada el rock and roll?"

Des de Lleida, un altre participant alertava que unes eleccions anticipades eren un “escenari regressiu” i que calia el pacte per bastir un “nou ordre favorable a les classes populars”. Des de Girona s’ha defensat l’acord perquè els que “tenen contradiccions són els de JxSí i ara ja l’oportunitat d’obrir un procés constituent”. “No investir Mas seria trair la història i tornar a l’autonomisme i anar contra la independència”. “Hem d’aprendre a diferenciar la tàctica de l’estratègia”, ha avisat una dona. I un dels darrers intervinents ha utilitzat Xavier García Albiol i la seva amenaça d’aplicar el 155 de la Constitució si hi ha acord: “Que no us agrada el rock and roll?",  "Que no voleu canya?" Sí a l’acord!”, ha exclamat.

Proposta-xantatge

Per la banda del “no” a la investidura tampoc s’han quedat curts. Un dels participants ha titllat la proposta d’acord oferta per JxSí com un “xantatge”. Una mare autònoma ha carregat contra el pla de xoc per “ridícul”. “Vull la independència però no a qualsevol preu. Tornem al carrer, enfonsem el capitalisme!”, ha sentenciat la mateixa assembleària. En la mateixa línia s’ha expressat un inscrit que assegurava que “fer l’acord suposava donar l’esquena a en Jorge –imputat i acusat per la Generalitat per aldarulls en una vaga– i no donar-la a Mas”.

Elits catalanes

“No podem investir Mas, hem d’enterrar les elits catalanes i que no tornin a néixer, no podem fer president el líder d’un partit burgès”, ha insistit una altra assembleària. “El pla de xoc no va enlloc, no a Mas i sí a la independència per canviar-lo tot, que és el nostre projecte polític, ¡tornem al carrer!”, ha afegit una altra. “Mas és un obstacle per ampliar la base social del procés”, defensaven altres. “No podem atorgar l’hegemonia del procés a un partit que representa la corrupció, les retallades i les privatitzacions”, ha conclòs una altra assembleària. “No a Mas, clar i contundent, volem uns Països Catalans lliures, socialistes i feministes!”, ha tancat una altra el seu discurs.

(FOTOS: Anna Gabriel i David Fernàndez i assistents a l'assemblea nacional extraordinària celebrada per la CUP a Sabadell / EFE)