1. La composició

Els 135 escons a la Cambra catalana han quedat repartits entre sis partits i coalicions, amb una majoria absoluta dels favorables a la independència formada pels grups de Junts pel Sí (62) i la CUP (10). Els grups de C's (25) i el PP (11) s'hi oposen de manera radical, mentre que el PSC (16) defensa una reforma federal de la Constitució i CSQP (11) una consulta pactada amb el govern de l'Estat.

 

2. El calendari

  • Dilluns 26 d'octubre: Ple de Constitució del Parlament.
  • Setmana del 2 al 6 de novembre: Possible votació d'inici del procés constituent.
  • Dilluns 9 de novembre: Debat d'investidura i, com a màxim, dues rondes de votacions durant els quatre dies següents.
  • Dijous 31 de desembre: Límit del termini per aprovar la llei de pressupostos de la Generalitat. Previsiblement, s'hauran de prorrogar els comptes actuals.
  • Dissabte 9 de gener: Límit del termini per investir un president de la Generalitat. Si no hi ha acord el Parlament es dissol automàticament i s'han de convocar noves eleccions.
  • Principis de març: Eleccions a Catalunya, en el cas que no s'hagués pogut investir president.

3. La pluralitat interna

Totes les formacions, excepte PSC i PP, inclouen independents sense carnet entre els seus diputats i, en el cas de Junts pel Sí i CSQP, reuneixen polítics de diferents partits. Així és com es construeixen:

  • Junts pel Sí (62 escons): 30 diputats de CDC i aliats (29 amb carnet i un sense), 21 diputats d'ERC i aliats (18 amb carnet i tres sense) i 11 independents.
  • Catalunya Sí que es Pot (11 escons): 4 diputats independents, 3 de Podem, 3 d'Iniciativa i 1 d'EUiA.
  • CUP (10 escons): 6 sense carnet. Entre ells, el cap de llista per Barcelona, Antonio Baños.
  • Ciutadans (25 escons): 3 diputats independents.

4. La Mesa

Hi ha hagut molta polèmica en la formació de la Mesa, ja que els partits de l'oposició estaven molt en contra d'una representació majoritària de Junts pel Sí que al final s'ha complert. Com ja va avançar fa uns dies El Nacional, la distribució definitiva és aquesta:

  • Presidència: Carme Forcadell (JxSí)
  • Vicepresidència: Lluís Corominas (JxSí) i José María Espejo Saavedra (C's)
  • Secretaries: Anna Simó (JxSí), Ramona Barrufet (JxSí), David Pérez (PSC) i Joan Josep Nuet (CSQP)

5. La distribució dels escons

És un dels altres temes que ha provocat enganxades al Parlament. Junts pel Sí volia ocupar les primeres files a banda i banda de l'hemicicle per mostrar transversalitat, però Ciutadans, com a oposició, es negava a cedir aquests espais a la formació independentista. De moment, s'ha arribat a un acord provisional de cara al ple de constitució.

S'ha decidit fer un canvi simbòlic: Junts pel Sí se situarà a la bancada esquerra del Parlament, enlloc de a la dreta on se situava fins ara el grup majoritari (l'antiga CiU). Amb aquesta distribució, Artur Mas seurà al mateix escó que van ocupar al seu dia els presidents Pascual Maragall i José Montilla durant els mandats dels tripartits (2003-2010).

Escons_constitutiva_definitiva-copia

6. L'inici del procés constituent

El primer ple després de la constitució del Parlament inclouria una proposta de resolució que votés l’inici del procés constituent, segons estan negociant JxSí i la CUP. És possible que aquest ple se celebri la setmana del dos al sis de novembre. D'aquesta manera, es donaria el tret de sortida simbòlic a les tasques legislatives que tindran com a objectiu la ruptura, desconnexió o independència de l'Estat espanyol en un termini de 18 mesos, segons el full de ruta de JxSí.