Després de la jornada de debat d'ahir a Manresa, la CUP ha decidit posar negre sobre blanc i donar publicitat al gruix de les seves propostes de negociació amb JxSí, i que fins i tot inclourien el nom d'Artur Mas com a comissionat d'Exteriors.

El document parteix de la base que, tot i la victòria dels partits del "sí", es constata que "hi ha una part molt important de vot provinent de classes populars, que no han volgut adherir-se al projecte independentista per raons que tenen a veure amb la identificació que fan de JxSí amb governs de retallades i privatitzacions".

Comissionat per a la internacionalització del procés

La CUP proposa que Mas sigui un "comissionat nomenat pel Govern i avalat per la majoria parlamentària" per explicar el procés pel món. "Podria permetre que es visualitzés en l’àmbit internacional com a una figura que, aprofitant el cabal de la presidència autonòmica, es visualitzés com l’expresident autonòmic que treballa per a la construcció de la República independent", assegura el document.

Presidència transversal per picar l'ullet a CSQP

Amb la premissa de no investir Mas, la CUP considerava que per negociar es requeria una "nova etapa d’excepcionalitat en clau de govern provisional i en clau de lideratge compartit" per eixamplar la base electoral. Per això apostaven i aposten per la "transversalitat en el lideratge polític cap a la nova República, la no-vinculació del procés a un lideratge unipersonal i la garantia que els suports al referèndum de ratificació del procés constituent creixeran, perquè s’haurà sabut consolidar la nova etapa deixant enrere episodis de corrupció, retallades i privatitzacions".

La CUP defensa en aquesta explicació que ha volgut i vol crear "grans consensos" que allarguin la mà a CSQP. Sobre aquest principi ofereixen "un esquema de govern en què el lideratge sigui compartit i en què la presidència no recaigui en la persona d’Artur Mas, sinó que recaigui en un perfil que respongui millor a la concreció del consens" que inclogui CSQP.

Presidència coral

Així la CUP demana un "president de consens" que "no generi el vot contrari d'altres formacions". També inclou la proposta un "lideratge polític coral format per tres persones" que actuïn de "forma col·legiada i mancomunada i que tenen responsabilitats en les àrees clau del govern provisional: emergència social, procés constituent i internacionalització del projecte republicà". Una investidura de tres presidents que es faria en el mateix ple d'investidura encara que la llei no ho permeti, per oferir una imatge "mancomunada des del primer moment". Aquesta presidència hauria de ser rotatòria, de sis mesos cadascuna.

Copresidència

Els cupaires també plantegen una copresidència. El plantejament suposaria canviar la legislació per reduir el "presidencialisme" i així permetre la CUP d'alliberar-se d'investir Artur Mas, però al nou president el podria nomenar copresident.