CUP dins

Amb una litúrgia estranya, coral i contundent, el partit que té la clau de la governabilitat independentista ha posat les cartes sobre la taula per jugar la propera partida del procés, i deixant de banda si investiran o no Artur Mas com a president, però també deixant clar que en aquesta partida "tothom és imprescindible, no hi sobra ningú". Contingut primer i noms després és la divisa de la CUP.

En una conferència concelebrada i assajada, els diputats electes de la CUP, comandats per Antonio Baños, han dissenyat el camp de joc que per a ells s'ha obert després del 27S: ha guanyat el sí, han guanyat les formacions independentistes i les eleccions les ha guanyades JxSí i, per tant, li toca formar Govern.

Les condicions: pla de 39 mesures contra la pobresa, ruptura desobedient, procés de desconnexió creïble i procés constituent.

Els ponents, amb la seva dialèctica clarament altercapitalista, han deixat la pilota al camp de JxSí per tal que continuïn el partit i la belluguin. "Nosaltres no volem ser el farciment d'una operació de pacte amb l'Estat, ni de reedició d'acord entre les elits", ha advertit Josep Manuel Busqueta, el número tres per Barcelona, per acabar de posar guix als marges del camp de JxSí.

Amb aquesta premissa, els cupaires posen les condicions per negociar: pla de xoc de 39 mesures contra la pobresa, una ruptura desobedient, un procés de desconnexió creïble i obrir un procés constituent sense manies. Quatre elements de negociació del tot concloents i imprescindibles per decidir qui pot ajudar investir la CUP com a president.

"Discutim el què, el com i el quan i després farem el qui", ha avisat Anna Gabriel, la número dos de la llista per Barcelona. Un qui que s'haurà de triar sobre el principi que "aquí no hi sobra ningú i tothom és imprescindible". "Això no va de càrrecs ni noms ni condicions de partit. Nosaltres som les de per totes tot, per nosaltres res", ha reblat Busqueta.

Tot just començar, la número dos de la CUP, Anna Gabriel, ha asserenat els ànims davant de més de 300 persones que omplien l'auditori de la Universitat Pompeu Fabra de la Ciutadella, entre els que s'hi comptaven Raül Romeva i Jordi Turull, de JxSí, i l'ecosocialista David Companyon.

Missatge en clau interna: cal sumar els que veuen amb recel el procés perquè hi ha Mas al capdavant.

"La CUP hi serem, però disculpeu les molèsties, estem construint una república", ha dit Gabriel com a benvinguda per a fer entendre la peculiar forma cupaire de fer política i de negociar la nova etapa que s'ha obert.

Amb el títol "Per Governar-nos. Lluitem per  la República", la CUP ha volgut enviar dos missatges. Un, a Madrid. El diputat revelació de la formació, Josep Manuel Busqueta, ha estat l'encarregat d'advertir a l'Estat que "això no va d'una persona". El segon missatge, en clau interna catalana: cal sumar aquells que veuen amb "recel" el procés perquè hi ha Mas al capdavant.

La feina per la CUP és fer entendre que construir una República és un procés constituent per sumar-hi més gent, fins i tot aquella que no pot veure Mas ni en pintura. Un avís a navegants, a ERC i a CSQP.  Al capdavall, els estrategues de la CUP es fan una pregunta: Qui renuncia, des de l'esquerra, a un pla de xoc i a un procés constituent per fer una República més justa?