Josep Manel Busqueta,Sergi Saladiés i gabriela Serra/QS

"Demanem a JxSí que es posi les piles per tal d'arribar a un acord i poder presentar-lo a l'assemblea del 27D". Aquest ha estat l'emplaçament de la CUP, expressat amb la suavitat del diputat de Vandellòs, Sergi Saladié, en una roda de premsa aquesta tarda al Parlament.

La CUP no s'acaba de refiar de la convicció de JxSí a l'hora d'aplicar el seu mateix programa, però demana "continuar les converses" i no excloure ningú, ni Artur Mas, "d'una presidència transversal". Així mateix han criticat que després de dos mesos no s'hagi arribat a cap acord.

Segons Saladié, JxSí no vol parlar d'uns "mínims" per arribar a un acord sobre el pla de xoc o sobre l'aplicació de la declaració del 9N. "El moviment ara l'han de fer ells, quan ho porten tot a una qüestió presidencialista fan un frau als seus electors del mandat plebiscitari", ha emfatitzat. Aquests moviments, segons la diputada Gabriela Serra, no impliquen gastar més diners, sinó únicament "voluntat de pactar amb gestos".

El termini perquè les piles no s'acabin és el 27D, dos mesos després de les eleccions plebiscitàries i set dies després de les espanyoles, quan la CUP ha convocat la seva assemblea. "Vam fer una jornada de debat en què no vam poder aportar cap acord amb JxSí i mira que hi vam insistir!", ha apuntat Saladié. Amb aquesta premissa, la CUP vol portar un document per sotmetre'l a votació de contingut i que incorpori una fórmula de presidència transversal que podria incloure Artur Mas. Ara bé, la CUP insisteix que posposar l'assemblea al 27D "no hi ha tingut res a veure" amb les espanyoles.