La CUP ha titllat de "càstig exemplar" les peticions d'acusació de la Fiscalia als presos i ha assegurat que es tracta d'una "causa general contra el dret a l'autodeterminació del poble català". En declaracions a la premsa des del Parlament, el diputat Vidal Aragonès ha defensat que cal convertir-ho en un "boomerang" de "judicis populars contra l'Estat espanyol" i al que "significa el règim del 78". 

Aragonès també ha defensat que l'Estat ha enviat un missatge clar: "qui vol enfrontar-se el règim del 78 amb democràcia tindrà repressió i penes de presó". Per això, ha demanat la resposta de tots els qui es considerin demòcrates i defensors del dret a l'autodeterminació i ha defensat que cal "lluitar plegats"

La Fiscalia ha presentat aquest divendres al matí les peticions d'acusació i ha demanat 25 anys de presó i inhabilitació per Junqueras, 17 per Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Carme Forcadell; 16 per Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn i Dolors Bassa; i 7 per Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila. També ha demanat multes de fins a 30.000 euros i inhabilitacions de més d'un any i mig pels membres de la mesa i per l'exdiputada de la CUP Mireia Boya.