La número 3 de la CUP a les eleccions catalanes, Eulàlia Reguant, ha afirmat que aspiren a duplicar els seus 4 diputats actuals en el Parlament per poder "forçar" JxCat i ERC a fer un referèndum abans de 2025, a més d'impulsar polítiques socials.

En una entrevista d'Europa Press, ha dit que el seu objectiu en aquests comicis és "com a mínim duplicar" els escons per recuperar la capacitat d'incidir en la política catalana, una cosa que admet que han perdut en els últims anys en tenir 4 diputats, 6 menys que l'anterior legislatura.

Reguant ha defensat que la CUP obri un cicle per "tornar a generar nous embats que parlin de fer efectiu el dret a l'autodeterminació", que aconsegueixi cohesionar el moviment independentista, i garantir drets socials per a tota la població.

Un dels compromisos de la CUP per a la legislatura és un referèndum abans de 2025, el que considera la millor eina i la que "fa més por a l''estatus quo' de l'Estat, perquè fa trontollar aquesta falsa imatge democràtica de l'Estat".

Ha subratllat que, perquè JxCat i ERC s'afegeixin a aquesta proposta, la CUP ha de ser més forta: "No es tracta de convèncer-los o intentar arribar a acords, sinó de forçar-los", i també creu que això cal fer-ho perquè els actuals socis del Govern impulsin les polítiques socials necessàries a Catalunya.

"En les eleccions del 27S de 2015, JxSí no es plantejava un referèndum; el 2016, tampoc. No va ser fins al setembre de 2016, fruit també de la capacitat que va tenir la CUP de condicionar això, que va generar aquest 'Referèndum o referèndum", ha argumentat.

Crítica als Comuns

També ha convidat els comuns a afegir-se a la proposta de referèndum: "No volem renunciar-hi, però tenim poques expectatives que s'uneixin", i afirma que sempre tindran la porta oberta per als comuns, encara que critica el paper que han exercit des de 2017.

"S'han mogut en una lògica més electoralista que de principis. Busquen associar sistemàticament l'independentisme a un marc que no respon a la realitat política ni social. Per a nosaltres no deixa de ser una manera de continuar mantenint un peu en cada lloc, que en determinats moments pot tenir sentit, però, davant de la vulneració de drets, no val", ha asseverat.

Apendre de l'1-O

Preguntada per com es diferenciaria aquest referèndum de l'1-O, ha contestat que no tenen cap esperança que el Govern central ho permeti, encara que la CUP no es tancaria a això si l'Estat ho permet, per la qual cosa previsiblement seria de nou unilateral, i creu que, perquè els resultats siguin vàlids i reconeguts, dependrà de la capacitat posterior "d'avançar i sostenir el resultat".

Per a això, defensa que després del 14 F es comencin a generar les condicions per aconseguir el que no va funcionar després de l'1-O: "Perquè no quedi en res, el que cal fer en aquest nou cicle és treballar per al que entre 2015 i 2017 no va passar, perquè es va construir un relat que aniríem de la llei a la llei."

Per crear aquestes condicions, ha apostat per crear una banca pública catalana i enfortir eines de l'economia social i solidària per no dependre del "xantatge del Ibex35" i que empreses i grans bancs se'n vagin de Catalunya com el 2017, i també a través d'una política internacional que permeti teixir aliances a l'estranger.

Sobre l'estratègia internacional, ha situat els dirigents independentistes a l'estranger com a actors clau per aconseguir aquest reconeixement: "Hi ha persones exiliades que han de poder tenir un paper clau. Els que són a Brussel·les i Ginebra han de treballar amb les institucions internacionals que hi ha a Brussel·les i Ginebra per denunciar les vulneracions de drets de l'Estat".

El papel de Puigdemont

En aquest sentit, ha situat l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont com la "persona més reconeguda i coneguda, i amb més capacitat per poder incidir, i això cal poder potenciar-lo".

Tanmateix, ha recriminat que, alhora, vulgui jugar aquest paper i ser el cap de llista de JxCat, a més de liderar el Consell per la República, ja que, segons el seu parer, això provoca que aquest òrgan es vegi com a partidista: "És un risc que pot generar cert rebuig o distancia cap a part del que pugui estar fent a nivell internacional".

Sobre l'estratègia liderada per Puigdemont de 'Desbordament democràtic' per aixecar la declaració d'independència, ha demanat d'aclarir què significa ("per si sol no significa gaire"), però també ha carregat contra l'aposta d'ERC pel diàleg, i ha rebutjat que la proposta de la CUP s'apropi més a una o una altra estratègia.

"Es parla molt de l'independentisme màgic, que podríem assimilar a part de les propostes del que diu JxCat. Aquesta idea de fer efectiva la república en què es tradueix, i quines polítiques concretes hi ha darrere? O el relat d'aixecar la DUI: Què la diferència del 27 d'octubre de 2017? Però a ERC li parlaria d'un diàleg màgic. De moment l'únic que tenim sobre la taula és una reunió i una foto", ha retret.