La portaveu de la CUP en el Parlament, Eulàlia Reguant, ha alertat a ERC que certs perfils de Junts "no responen al viratge cap a l'esquerra" que tant republicans com cupaires defensen per al nou Govern, i ha advertit la composició del pròxim Executiu ha de complir aquesta voluntat, especialment per donar compliment a l'acord segellat entre republicans i cupaires. "ERC aposta per un Govern amb polítiques d'esquerres. És evident que la conformació del govern ha de respondre també a aquesta lògica", ha defensat en una entrevista d'Europa Press, encara que ha afegit que no volen entrar en un repartiment de càrrecs.

La diputada ha posat com a exemple que els preocupa que el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat en funcions, Damià Calvet, repeteixi en el càrrec perquè "s'ha manifestat en contra d'un dels punts de l'acord, la moratòria dels grans macroprojectes vinculats al decret llei d'energies renovables." "Hi ha alguns perfils que per les seves polítiques anteriors, per les seves declaracions, no responen aparentment a aquest viratge", ha dit en ser preguntada per diputats de Junts com Elsa Artadi, Ramón Tremosa o Joan Canadell, i ha afirmat que la confiança que tenen en aquestes persones és poca.

Tanmateix, creu que "no hi hauria d'haver cap problema" en el repartiment de conselleries perquè es compleixi l'acord d'ERC i la CUP, i ha afegit que s'ha de treballar en una lògica de polítiques i de pla de Govern i no de noms concrets.

El debat intern

Així mateix, ha avisat ERC i Junts que, si hi ha algun punt de l'acord entre republicans i cupaires que desapareix, hauran de fer un nou "debat intern" per decidir el seu posicionament davant de la investidura de Pere Aragonès perquè el pla de govern que les bases de la CUP van decidir donar suport haurà canviat.

Ha recordat que la militància va aprovar l'acord malgrat considerar-lo insuficient, i ha puntualitzat que, si es retira algun punt, no serà responsabilitat de la CUP que la investidura no prosperi: "Que quedi clar. No serà responsabilitat de la CUP, serà responsabilitat d'aquells que davant de 42 diputats han decidit fer valer els seus 32".

"Hi ha un acord amb punts de mínims en els quals 42 diputats estan d'acord, a partir d'aquí si volen millorar-lo o ampliar-lo, parlem", ha afirmat Reguant, que veu indispensable generar indicadors i mecanismes de seguiment del futur Govern, i ha recordat que Junts i ERC no sumen majoria absoluta i necessiten la CUP.

Al Govern?

Preguntada per si es plantegen entrar en el futur Executiu català, la diputada ha respost que l'acord amb ERC no tancava la porta, però que se'ls fa "una mica estrany" entrar en un Govern que aposta per la taula del diàleg, en la qual la CUP no creu. "Nosaltres no hem tancat mai la porta a res, continuem sense tancar-la", després del que ha apuntat que ara mateix no està en debat entrar però podria estar-ho en uns dies, i ha apostat per consolidar les confiances entre els partits independentistes, que considera que estan trencades entre les tres forces polítiques.

La diputada anticapitalista ha avançat que pot ser que "d'aquí a un temps" puguin plantejar-se entrar al Govern en funció de com evolucioni l'acordat amb ERC, i ha situat 2023 --quan han pactat que Aragonès se sotmeti a una qüestió de confiança-- com la data més llunyana, però ha dit que podria passar abans.

Ha reiterat que la 2023 és la data que han fixat per a aquesta qüestió de confiança, però ha destacat que si la relació amb ERC s'ha consolidat i es va complint l'acord "potser no fa falta la qüestió de confiança, perquè potser la confiança ja és total".

Imatge principal: Eulàlia Reguant / Europa Press