24 hores després de la reunió entre el vicepresident Oriol Junqueras i la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, el diàleg entre Espanya i Catalunya segueix amb intervencions del Tribunal Constitucional. L'Estat ha presentat un recurs d'inconstitucionalitat contra certs articles de la llei catalana contra desnonaments i pobresa energètica.

La titular del govern espanyol ha volgut aclarir que no eren objecte de recurs les mesures de pobresa energètica en la part substantiva "tal com han estat redactades finalment", ha dit. Santamaría ha posat èmfasi en el fet que, en canvi, es recorren certs "aspectes processals", com el procés de mediació de la mateixa llei i "aspectes civils" relatius al dret de propietat. En concret, la vicepresidenta ha apuntat la particularitat de la justícia com a poder únic, competència de l'Estat. Entre els casos citats ha comentat el contracte de fiança, pel qual "ha de ser únic el seu tractament".

Així les coses, ha exposat que els acords i convenis amb els proveïdors del servei per garantir un fons d'ajuda, o el capítol sobre l'adequat allotjament de persones en risc d'exclusió social no seran objecte de recurs. "Aquestes qüestions preocupaven especialment el senyor Junqueras i les podrà seguir fent", ha expressat.

Els articles seran suspesos quan la causa entri a tràmit, per no incórrer en "danys irreparables" i greuges contra "el principi d'igualtat dels espanyols per lleis similars en altres autonomies", ha indicat la vicepresidenta en funcions en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres del divendres. Però sobre la "judicialització de la política", s'ha queixat el ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, que pensar en aquests termes "és no entendre absolutament res sobre què és l’administració pública", ha dit.

Després de les trobades entre els presidents i vicepresidents, s'esperava un gest per part de l'Estat en el sentit que no es suspengués cap element de la llei. "No podem aplicar un criteri polític i no jurídic", s'ha defensat Santamaría. També ha indicat que l'acció contra la llei catalana és fruit d'un informe emès pel Consell d'Estat. Santamaría ha recordat que existien les comissions bilaterals on govern central i autonomies poden arribar acords sobre interpretacions legals, abans de recórrer al TC.

La vicepresidenta en funcions ha reiterat que Catalunya també tenia causes obertes contra l'Estat, que poden acabar en recursos a l'alt tribunal. "Aviam si no ens porten al Tribunal Constitucional", ha indicat, sobre el requeriment que havia formulat la Generalitat per les qüestions relatives a l'eficiència energètica, al qual avui ha donat contestació al Consell de Ministres.