L'Audiència Nacional ha ordenat la repatriació a Espanya dels més de 50 milions d'euros que els implicats de la trama Gürtel amagaven a Suïssa. Segons ha informat El Mundo, es tracta de comptes en diferents bancs a nom de l'extersorer del PP, Luís Bárcenas, el seu apoderat, Iván Yáñez, i els empresaris Francisco Correa i Pablo Crespo pel valor de 50.342.106 euros que ara tornaran a l'Estat.

Això de produeix després que a l'octubre el Tribunal Suprem va donar per provada l'existència d'un "sistema de corrupció" basat en la "manipulació de la contractació pública a nivell nacional, autonòmic i local" que es va dur a terme en administracions públiques governades pel PP per beneficiar als empresaris que feien els actes electorals del partit a tot Espanya. Aquesta és la "Primera Època" (1995-2005) d'aquesta trama, que ja aquesta tancada, per la qual cosa ja es poden començar a emprendre ordres com aquesta.

Els diners de Bárcenas

En concret, en el cas de l'extresorer, Suïssa lliurarà a Espanya, d'una part, els 10.584.701 euros que té Bárcenasa nom de la seva societat Tesedul en l'entitat Lombard Odier i d'altra, els 11.830.689,92 euros emmagatzemats, també a nom de la companyia Tesedul, en el LGT Bank. Malgrat això, l'extresorer va arribar a tenir 48 milions d'euros el 2013, però els diners es trobaven invertits en diferents valors borsaris i han experimentat una important fluctuació a la baixa durant els últims vuit anys, període en què ha romàs bloquejat.

Els altres implicats

L'Audiència Nacional reclama també 1.637.319,44 euros que l'apoderat de Bárcenas a Suïssa, Iván Yáñez, va ocultar en el LGT Bank i en el Banque SYZ a nom de la societat Granda Global, S.A. També repatriarà el de Francisco Correa en el Crédit Suisse que ascendeix a 24.041.213 euros. Aquests diners el va ingressar a Suïssa a través de la seva societat instrumental Golden Chain Properties, S.A., gestionada pel fiduciari Arturo Fasana, que també és testaferro del rei emèrit.

A més, el tribunal també demana a Suïssa 2.248.184,16 euros de l'empresari del PP, Pablo Crespo. Aquests fons es troben en dos comptes bancaris de les entitats Mirabaud i Crédit Suisse, a nom de les societats Mall Business, S.A., i Clearvill Group, S.A.

Més declaracions de Bárcenas

Paral·lelament, Luis Bárcenas declararà aquest dimecres com a testimoni davant del jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón per aportar, en el marc del cas 'Púnica', totes les dades que conegui sobre la presumpta caixa 'b' de la formació política, en especial la dels populars madrilenys, la comptabilitat dels quals s'està investigant en una de les peces separades de la macrocausa. Això es produeix després que la Fiscalia Anticorrupció sol·licités la seva compareixença després de rebre un escrit en el qual l'extresorer del PP afirmava que el partit havia tingut durant anys una comptabilitat paral·lela que es nodria de donacions d'empresaris, que, en ocasions, tenien per objectiu ser beneficiari d'adjudicacions públiques.

La 'confessió' arribava just unes setmanes abans que comencés a l'Audiència Nacional el judici pel presumpte ús de diners de la caixa 'b' per pagar la reforma de la seu nacional del partit.