La Guàrdia Civil ha recaptat indicis sobre l'"actual" influència que continuaria tenint Koldo García, exassessor de l'exministre de Transports José Luis Ábalos, en "funcionaris i/o responsables" del departament que ara mateix dirigeix Óscar Puente, a qui creu que es podria al·ludir en algunes de les converses que els agents han intervingut. La Unitat Central Operativa (UCO) del cos policial analitza en un dels seus informes presents en el sumari del cas Koldo diverses converses mantingudes per Koldo García amb diferents interlocutors entre el 28 de desembre de 2023 i el passat 23 de gener que evidenciarien, segons el parer dels investigadors, aquesta suposada influència en treballadors de l'Administració molt després d'haver plegat del càrrec, ja sense Ábalos al Ministeri.

🟡 Cas Koldo: qui és qui a la trama i quins contractes s'investiguen?

En una de les converses, Koldo García, un dels principals investigats en aquesta trama de presumpte cobrament de comissions en contractes de mascaretes durant la pandèmia, tranquil·litza la dona d'un inspector amb la confiança que seguirà en el seu lloc en el Ministeri de Transports. En la conversa s'al·ludeix tant a Ábalos com a un Óscar, nom que els investigadors infereixen que es tractaria de l'actual ministre. El diàleg, del passat 31 de desembre, versa sobre l'inspector Rubén Eladio, director de la Unitat d'Emergències, Seguretat i Crisi amb Ábalos, preocupat per la seva situació laboral. La seva dona explica que li havia dit a l'inspector que "Óscar és company, té bona relació amb Koldo i amb Ábalos" i Koldo García la tranquil·litza: "El consolidaran".

Reunió per uns "projectes" quan ja no era al Ministeri

El 9 de gener, poc més d'un mes abans que esclatés l'operació en la qual Koldo García va ser arrestat, aquest diu que ha quedat l'endemà "amb José i amb el Sotssecretari d'Estat" i que el tema s'arreglarà. L'UCO ha acreditat que el 10 de gener Ábalos i el seu exassessor es van reunir a la marisqueria La Chalana, a Madrid, lloc freqüentat pels investigats. Segons la Guàrdia Civil, també assenyala que té un viatge a Xile d'una setmana, que "es reunirà amb el president i amb el ministre d'Agricultura" perquè ha de "solucionar un parell de projectes que ens han demanat (…) per a uns projectes de microempreses d'agricultura de Xile". "No ho comentis ni amb el meu cap ni amb ningú", li demana Koldo García, que va deixar el seu lloc d'assessor en el Ministeri el 12 de juliol de 2021. De les converses analitzades, els investigadors creuen que Koldo va parlar amb el sotssecretari d'Estat, Jesús Manuel García, "pel tema de la consolidació" de Rubén Eladio, i destaca que aquest alt càrrec és "el primer cap comú als qui van adjudicar contractes" a l'empresa de la trama el març de 2020: Ports de l'Estat i Adif.

Preocupació per la continuïtat de Rubén Eladio; i el germà de Koldo, a Correus

La Guàrdia Civil analitza una altra conversa del passat 29 de desembre amb un interlocutor que no ha pogut identificar, a qui també intenta tranquil·litzar "sobre la seva continuïtat" en el càrrec: "Seria absurd que José parlant bé de tu, jo parlant bé de tu, no sé, és que...". D'aquesta conversa, en la qual els investigadors interpreten que tant Koldo García com Ábalos haurien parlat amb els "actuals responsables" de la continuïtat d'aquesta persona, la Guàrdia Civil apunta un moment en el qual l'exassessor aconsella al seu interlocutor, diu l'informe policial, "que anomeni o escrigui a aquests responsables per oferir el seu suport i ajuda, fent esment a 'Óscar' podent estar referint-se a l'actual ministre", Óscar Puente.

"És que estan intentant parlar amb Óscar i altre (...) només per a aquest tema, perquè ell sàpiga que tu estàs amb ell, entesos?", diu Koldo García. Un altre indici d'aquesta "influència" que, segons la Guàrdia Civil, tindria Koldo García en l'administració seria que aquest "hauria disposat que el seu germà Joseba" passés a treballar en Correus de cap de seguretat: "M'ha arribat el meu germà i m'ha dit que treballaré a Correus", va dir Joseba García, un altre dels investigats en la trama.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!