Koldo García continua sent el protagonista de les informacions sobre la presumpta trama de corrupció per la compra de material sanitari durant la pandèmia en la investigació batejada com Operació Delorme o cas Koldo. L'exassessor de José Luis Ábalos és una de les peces claus d'aquesta trama que va adjudicar contractes per més de 53 milions d'euros a diverses administracions públiques i ministeris i va pagar comissions il·legals. En març de 2020, Koldo era assessor de Renfe Mercaderies i Puertos del Estado i va ser el conseguidor del negoci de les mascaretes Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas S. L,. L'escalada dins del partit i la gran xarxa de contactes que tenia era gràcies a ser l'ombra d'Ábalos. Abans, però, va aterrar a Madrid gràcies a l'actual secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, que és qui ha acabat substituint a Ábalos al PSOE com a mà dreta de Pedro Sánchez i ara és el nou assenyalat per Koldo. 

🔍 Cas Koldo: qui és qui a la trama i quins contractes s'investiguen?

La relació entre Koldo García i Santos Cerdán ve de lluny. L'investigat es va acostar al PSN per oferir-se com a membre de seguretat en els actes del partit. Després d'anys, Cerdán va ser qui el va acostar al cercle més pròxim de Pedro Sánchez durant les primàries del partit, i va ser qui el va ajudar a fer el salt a la política nacional. De moment, el primer gran damnificat entre les files del PSOE de l'escàndol ha estat José Luis Ábalos que ha quedat apartat del partit, però no ha deixat el seu escó. A més, la presidenta del Congrés, Francina Armengol, també està a l'ull de l'huracà perquè era la presidenta de les Illes Balears en aquell moment. I l'últim esquitxat podria ser precisament Santos Cerdán. Segons ha avançat El Mundo, Koldo García ha transmès a altres membres de l'anterior etapa del ministeri de Transports i membres de la presumpta trama que està disposat a 'tirar de la manta' contra Santos Cerdán. En unes converses privades ha afirmat que "si Santos no es porta bé, acabaré amb ell", una advertència que va repetir almenys en 3 ocasions. 

Relació trencada

La relació entre Santos Cerdán i Koldo García es va començar a refredar a mesura s'intensificava la relació entre Koldo i Ábalos. La mala maror va començar el juliol de 2021, quan Koldo va deixar de ser l'assessor d'Abalos i també conseller de Renfe. A més, la seva dona, Patricia Úriz —també investigada per la trama— va ser acomiadada com a secretària del ministeri. Malgrat tot, van mantenir el contacte. Segons ha explicat un dirigent molt pròxim a García "es va enrabiar molt amb Santos" perquè "se li van tancar totes les portes". Davant d'aquest nou escenari, Koldo va assegurar que tenia informació sensible sobre presumptes negocis de Cerdán. "Ell té munició perquè era el seu home allà a Navarra i ens ho deia", ha afegit un ex alt càrrec de Foment. L'exassessor explicava que havia fet negocis amb Cerdán a través de terceres persones al País Basc. 

Fonts oficials del PSOE han confirmat al citat diari que tenen confiança absoluta en la Justícia i els cossos de seguretat que investiguen el cas". Han evitat parlar sobre les amenaces de Koldo i asseguren "calma total". Santos Cerdán està sent la persona triada per depurar les possibles responsabilitats polítiques del cas. I a més, va ser el dirigent socialista l'encarregat de demanar a Ábalos que lliurés la seva acta de diputat. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!