Escassos deu minuts. Aquest és el temps que han necessitat els grups de Junts pel Sí i la CUP per arribar a un acord sobre la reforma del reglament que ha d’agilitzar les lleis de desconnexió.

L’acord s’ha donat en la primera i última sessió de la ponència conjunta, que ha finalitzat amb l'elaboració d'un informe que es convertirà en proposició de llei i que es traslladarà a la Mesa del Parlament perquè es tramiti amb caràcter “d’extraordinària urgència”.

Aquest procediment redueix el període dels grups parlamentaris per presentar esmenes a cinc dies i, per tant, permetrà que la llei arribi abans al debat de la totalitat. El president de Junts pel Sí, Jordi Turull, ha assegurat als mitjans en el Parlament que la decisió de tramitar la llei amb caràcter “d’urgència” garanteix de totes maneres que els grups disposin de temps suficient per decidir si presenten o no esmenes a la totalitat.

Un cop superades les esmenes a la totalitat, es començarà el tràmit de reforma del reglament com a proposició de llei ordinària, amb el corresponent període d’esmenes i ponències. Turull ha recordat que durant aquest període els grups podran presentar esmenes, tant sobre el text de Junts pel Sí com sobre el reglament en el seu conjunt.

De moment, es parteix del text inicial de reforma del reglament presentat per Junts pel Sí i, segons ja han acordat amb la CUP, aniran treballant el document fins que es produeixi el termini d’esmenes. De fet, la formació anticapitalista ja ha confirmat que presentarà diverses esmenes al text inicial i que faran seves "algunes de les reivindicacions de la legislatura i demandes dels grups socials".

Així mateix, des de Junts pel Sí volen facilitar que la resta de grups participin en el període d’esmenes. Catalunya Sí Que es Pot va assegurar que, tot i que no participaria en la ponència conjunta -com així ha estat-, sí que ho faria en el període d’esmenes.

Junts pel Sí espera que el debat a la totalitat es podria fer “en el proper ple o l’altre” i que, amb tot, l’aprovació de la reforma del reglament pugui donar-se “a finals de maig o principis de juny” com a tard.

La reforma del reglament permetrà aprovar lleis pel tràmit de lectura única, a instàncies d’un sol grup. Aquest mecanisme estava fins ara reservat al Govern o, en cas de ser proposició de llei, havia de ser signat per tots els grups de la cambra.

La ponència conjunta ha comptat amb la presència dels diputats de Junts pel Sí Jordi Turull i Roger Torrent; la presidenta de la CUP, Mireia Boya; la presidenta de la Mesa, Carme Forcadell; el secretari general del Parlament, Xavier Muro; el lletrat major, Antoni Bayona, i una assessora lingüística.

L'oposició contra la ponència

El principal grup de l’oposcició, Ciutadans, i el PP català han posat de manifest el seu desacord amb el procediment seguit per Junts pel Sí, tant a l’hora de crear una ponència conjunta amb dos dels sis grups parlamentaris com la brevetat de la reunió.  El portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha lamentat que s’utilitzi al Parlament per “amagar una llei que Junts pel Sí i la CUP guarden a un calaix”.

Tot i estar en contra de la ponència conjunta constituïda aquest dimecres, Carrizosa ha assegurat que un cop es porti la iniciativa al ple “allà s’haurà de debatre”. Això sí, segons consideren des de Cs el debat de la llei es farà “ultra ràpid per escurçar terminis” i que l’oposició tingui menys temps de reacció.

La diputada del PP Andrea Levy no s’ha pronunciat sobre si el seu grup participarà o no en el debat de la proposició de llei però ha criticat l’actuació de Junts pel Sí sobre la reforma del reglament. “Junts pel Sí i la CUP han finiquitat en deu minuts el reglament de tots els diputats”, ha lamentat la diputada. Preguntada sobre si ho recorreran al Tribunal Constitucional, Levy ha advertit que des del PP estaran “vigilants” a tot allò que “atropelli la democràcia”.