JxCat ha volgut fer una exhibició de musculatura aquest dissabte amb la mirada posada a les properes eleccions generals. Sota el lema "Estem a punt", Junts ha fet desfilar per l'acte que ha convocat al Born de Barcelona els seus pesos pesats del Govern i alguns dels principals representants al Parlament i als ajuntaments. L'objectiu, deixar clar que JxCat té tot l'arsenal preparat per a una precampanya electoral que es presenta molt llarga i reivindicar la "responsabilitat" de la formació per tirar endavant els pressupostos i el diàleg amb l'Estat.

Ha tancat l'acte el president a l'exili, Carles Puigdemont, que ha destacat la resiliència que ha demostrat JxCat, "que ho ha hagut de remuntar-ho tot, fins i tot les enquestes" i s'ha situat com "una força indispensable i inevitables per a qualsevol que vulgui fer política amb eficàcia i realisme".

Després de dues setmanes atapeïdes de notícies, entre les quals, la cita amb Pedro Sánchez al palau de Generalitat i la inhabilitació del president Quim Torra, Puigdemont ha posat en valor que JxCat ha apostat per tirar endavant els pressupostos, malgrat la decisió del Parlament de retirar l'escó a Torra, i s'ha reunit amb Sánchez per explorar les possibilitats del diàleg amb l'Estat. “Som els dels principis, en els nostres principis som insubornables, però alhora sabem combinar els nostres principis amb la responsabilitat”, ha assegurat.

De fet, l'aposta de JxCat per a la "responsabilitat" i per tirar endavant el Govern, malgrat que el Parlament acceptés la inhabilitació del president, ha estat un dels eixos al voltant dels quals han girant la major part de les intervencions.

Torra acte JxCat "estem a punt" Efe

Abans de Puigdemont ha estat el torn de Torra, que ha començat la intervenció confessant que les darreres han estat dues setmanes difícils. Sense citar ERC en cap moment però en al·lusió evident, ha assegurat que ni ell ni Puigdemont ni Mas no han posat "mai cap avantatge partidista per davant del país" i que JxCat ha situat sempre per davant la força del diàleg i la unitat. "Quan som capaços d'anar junts a defensar el nostre projecte col·lectiu és quan podem arribar a fer un primer d'octubre", ha assegurat tot explicant que aquest ha estat el corrent de fons de totes les decisions.

També Torra ha subratllat que JxCat ha hagut d'apostar per tirar endavant uns pressupostos que el país necessitava, igual com calia explorar la possibilitat de diàleg amb l'Estat. Ha insistit que aquest diàleg s'haurà de fer amb mediador perquè així ho ha decidit el Parlament. "Diàleg, sempre; negociació, a punt; però negociació real, amb continguts, on anem a parlar del que és l'arrel del conflicte polític amb Catalunya", ha advertit.

Torra tampoc ha citat ERC quan ha insistit que els punts que Sánchez portava a la reunió els accepten però per discutir-los a la Comissió Bilateral Estat-Generalitat, perquè és on correspon tractar tots aquests temes "d'incompliments i dèficits", mentre la mesa de diàleg ha de servir per tractar el conflicte polític.

Responsabilitat

Els pressupostos han estat un dels fils argumentals que han cosint les diferents intervencions de l'acte, però també  la reivindicació de la "responsabilitat" de Junts per tirar-los endavant tot i la tensió amb ERC per la inhabilitació de Torra.

"Gràcies, president, per l'enorme sacrifici que una vegada més has demostrat per la unitat i per la responsabilitat", ha agraït el conseller Miquel Buch des de l'escenari. A petició del diputat i alcalde de Besalú Lluís Guinó, els assistents han homenatjat el paper de Torra aplaudint-lo dempeus.

"Aquests no seran els pressupostos de la nostra vida, els de la nostra vida seran els de la República, que també seran solidaris", ha assegurat el conseller de Territori, Damià Calvet. mentre el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha sentenciat que JxCat porta dos anys preparada i no fallarà: "Estem a punt per fer la República".

El president del grup parlamentari, Albert Batet, ha reivindicat líders com Torra, Puigdemont o Artur Mas que, segons ha dit, demostren que hi ha valors com la unitat que no només es prediquen sinó que també es practiquen i que posen per davant el país i no el partits. "També comparteixen que els volen callats, emmanillats i a les presons", ha retret.

El veritable èxit: l'exili

Elsa Artadi ha defensat el "no surrender" de l'exili d'on ha assegurat que provenen els "veritables èxits" del pols de l'independentisme a l'Estat, mentre Laura Borràs ha expressat l'orgull per la feina de Torra per mantenir la unitat de l'independentisme.

La consellera de Presidència, Meritxell Budó, i el diputat Josep Maria Forné han vinculat l'aposta dels comptes del Govern per l'estat del benestar amb la reivindicació independentista i el diputat i alcalde de Ripoll Jordi Munell ha insistit que no són els pressupostos que haurien volgut per la necessitat d'arribar a acords, i ha mostrat les reticències en relació amb l'impost de successions.

"Els catalans fem coses i en sabem fer diverses a l'hora", ha assegurat la consellera Àngels Chacón que ha assegurat que Catalunya és capaç de mantenir els bons indicadors econòmics i alhora mantenir la reivindicació "per les llibertats i contra la repressió". Fins a 22 intervencions han anat desfilant damunt de l'escenari instal·lat a la sala del Born, plena de gom a gom.

La diputada Gemma Geis ha aplaudit el compromís dels universitaris amb el procés i ha assegurat que JxCat és qui ha mostrat l'aposta més gran amb les universitats públiques, mentre que la diputada Aurora Madaula ha reivindicat les oficines de la Generalitat a l'exterior: "Volien tallar-nos les ales, però no han pogut, perquè n'hem obert de noves i en seguirem obrint".