La figura del mediador continua presentant-se com el principal escull per a la posada en marxa de la mesa de diàleg. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha tornat a insistir aquest dissabte en la necessitat que s'estableixi aquesta figura, després que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, defensés en una entrevista que no cal perquè "ara l'Estat dialoga". Ja dijous passat el president espanyol, Pedro Sánchez, va descartar un mediador en el diàleg amb el Govern i va assegurar que la fiscalització de la mesa la farien els "47 milions d'espanyols".

Tot i això, aquest dissabte Torra hi ha insistit, primer per les xarxes socials i després, en un acte polític de JxCat. "Com a President del país, jo m’atenc a allò que el meu Parlament, en el Ple, decideix", ha defensat en una piulada, després que el passat dijous ERC i la CUP donessin suport a una moció de JxCat en la que s'exigia "una mediació internacional" per arbitrar la negociació entre governs i per vetllar pel "compliment dels acords". Els republicans, però, ja van demanar durant el debat que això no fos una excusa per dinamitar la mesa i el diàleg.

Torra ho exigirà en la primera reunió

Algunes hores més tard, Torra ha anat un pas més enllà i ha anunciat que exigirà a Sánchez que nomeni un mediador quan es reuneixi per primera vegada la taula de negociació entre els dos governs. La mesa s'hauria d'activar aquest mes de febrer, tal com van acordar Torra i Sánchez el passat dijous en una reunió al Palau de la Generalitat, després que el PSOE es comprometés amb ERC a activar aquesta via a canvi de la seva abstenció en la investidura.

A primera hora del matí, Colau havia assegurat en una entrevista a Catalunya Ràdio que el debat sobre el mediador va sorgir "en els moments més tensos del conflicte", quan "l'Estat no volia parlar" i "tothom buscava formes imaginatives per a que el diàleg es produís". Malgrat reconèixer que Torra té "tota la llibertat i legitimitat per a considerar totes les mesures", ha dit que ara hi ha "un context radicalment diferent", on ja s'ha acordat una taula de negociació entre executius.

Amb tot, els comuns demanen a Torra que no utilitzi la taula com a "arma electoral", mentre ERC, públicament, es manté a l'expectativa.