JxCat ha dirigit a la Mesa del Congrés un escrit perquè reconsideri la suspensió dels quatre diputats catalans que es troben en presó preventiva, ja que no és decisió de la seva competència, i adverteix que si no ho fa, es plantejarà acudir al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). La formació independentista creu que la suspensió ha lesionat drets fonamentals dels parlamentaris presos.

La petició, amb data aquest dilluns, porta la firma dels set diputats de JxCat elegits en els comicis generals del 28 d'abril, inclosos Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez, que són els tres de la formació independentista que són a la presó mentre es desenvolupa el judici al procés en el Tribunal Suprem. El seu escrit ha quedat registrat després del remès per Esquerra divendres passat.

L'escrit argumenta que la suspensió no competeix a la Mesa, sinó al Ple prèvia proposada de la Comissió de l'Estatut del Diputat. A més, JxCat afegeix que no hi ha suplicatori, per la qual cosa amb aquest element a la mà no hi cap tampoc la suspensió. Així doncs, el partit que lidera Carles Puigdemont creu que tot i les seves "rocambolesques interpretacions", el Tribunal Suprem hauria d'haver comunicat el Congrés "l'existència de causa pendent" contra els quatre diputats. Com no ho ha fet, JxCat interpreta que la Mesa, amb la seva decisió, "assumeix unes funcions que no li corresponen".

L'escrit també expressa els seus dubtes pel fet que l'òrgan de govern del Congrés adopti la suspensió d'acord amb una "norma processal general" que "correspon en exclusiva als tribunals de justícia", és a dir, la Lecrim. La Taula només podrà haver pres una decisió com la ja oficialitzada conforme al que estableixi el reglament.

I se centra en el contingut del 384 bis, que segons la seva opinió no seria aplicable al cas que ocupa perquè "està circumscrit a supòsits de terrorisme". "La decisió de la Mesa ha ignorat per complet la interpretació constitucional que limita el terme rebel als efectes d'aplicar l'article 384 bis a supòsits de bandes terroristes i armades", assenyala.

L'altre aspecte que esgrimeix JxCat és la lesió dels drets fonamentals dels diputats amb la plena condició adquirida després d'acatar la Constitució en la sessió inaugural del Congrés de dimarts passat. Des del dia de la constitució del Congrés, els quatre presos es van convertir en diputats a tots els efectes.

Per a la formació catalana, queden afectats drets com els de participació directa o de representació política, i fins i tot la presumpció d'innocència o la tutela judicial efectiva.