JxCat mantindrà el pols amb l'Estat i intentarà una nova investidura del president, Carles Puigdemont, un cop estigui enllestida la reforma de la Llei de Presidència. En cas que no sigui possible, la previsió és que a partir de la segona setmana de maig es posi damunt la taula una proposta d'investidura efectiva, el famós pla D. Tot plegat, però, enmig d'un calendari molt complicat per al govern de Mariano Rajoy, empantanegat en ple debat de pressupostos, la qual cosa els diputats independentistes no pensen desaprofitar.

Aquesta és la conclusió del debat que ha viscut aquest dimecres el grup parlamentari de JxCat amb Puigdemont a Berlín. La trobada ha fet evident l'existència dins del grup de veus que reclamen ja un govern efectiu per acabar amb el 155 i evitar el risc d'una nova convocatòria electoral, enfront de diputats que continuen exigint la investidura de Puigdemont, alguns dels quals no descarten tornar a eleccions si l'Estat barra el pas als candidats proposats.

Puigdemont ha reiterat en prendre la paraula davant els diputats els seus arguments a favor d'aprofitar els terminis i concloure el procés de reforma de la llei de Presidència, la qual cosa hauria de permetre la seva investidura a distància i el govern des de Bèlgica. Davant les veus que reclamen una investidura efectiva, ha recordat que JxCat ha presentat ja tres candidats i que no és, per tant, per culpa d'aquest grup que no hi ha Govern.

El president ha analitzat els moviments de la justícia alemanya, que va rebutjar la seva extradició pel delicte de rebel·lió, la qual cosa ha posat seriosament en qüestió els arguments del Suprem i ha situat l'executiu de Rajoy en una posició molt delicada. El polític gironí ha recordat que hi ha encara prou termini i que el calendari dels propers dies juga a favor dels moviments independentistes.

El Consell de Garanties Estatutàries té fins al 26 d'abril per emetre el dictamen que ha reclamat l'oposició sobre la reforma de la llei de Presidència. Just el mateix dia que el Congrés dels diputats ha de debatre les esmenes a la totalitat dels Pressupostos de l'Estat. De fet, l'aprovació final dels pressupostos espanyols està previst entre el 21 i el 24 de maig, coincidint amb el termini final per a la investidura al Parlament. El PNB ha condicionat el seu suport al projecte pressupostari a la situació catalana.

La decisió del Consell de Garanties no serà vinculant, tot i que podria donar peu a un nou període d’esmenes. En qualsevol cas, la previsió és que la primera setmana de maig la reforma de la Llei de Presidència quedi aprovada per la via d’urgència, amb la qual cosa el ple per a la investidura a distància es podria convocar de manera immediata.

Tot plegat enmig d'un llarg pont a Madrid l'1 i 2 de maig. Això no obstant, el més probable és que el govern del PP presenti un recurs davant del TC per frenar-ho. Això ja va passar amb la primera investidura de Puigdemont, la qual cosa va provocar que el president del Parlament, Roger Torrent, suspengués el ple a l’espera d’aconseguir una investidura efectiva.

Si el govern espanyol aconsegueix aturar el ple, s’activaria el pla D. És a dir, un quart candidat que permeti tirar endavant el govern i eviti una nova convocatòria electoral. El termini acaba el 22 de maig, quan es compleixen els dos mesos de la primera votació d’investidura —la de Turull—. No obstant, el recorregut que ahir dibuixava JxCat no preveu esgotar terminis i situa els moviments finals entre el 5 i el 15 de maig, tenint en compte que el dia 7 i 8 de maig, el Suprem ha citat a declarar els membres de l'anterior Mesa del Parlament i els exconsellers.

JxCat ha acordat aquest full de ruta malgrat que tant ERC com el PDeCAT han reclamat que es faci ja amb urgència una investidura i que es posi en marxa el Govern per acabar amb el 155. Cap de les dues formacions accepta la possibilitat de celebrar noves eleccions. 

El grup parlamentari, però, ha tancat files amb la proposta de Puigdemont. "La legitimitat del president és absoluta, el país el reconeix com a president, hem de trobar el mecanisme per portar a la política allò que la gent al carrer ha legitimat", ha argumentat el portaveu, Eduard Pujol, des de Berlín en la roda de premsa posterior a la reunió.