Junts per Catalunya vol aprovar la reforma de la llei de Presidència en el ple del proper dijous 3 de maig. Malgrat els terminis ajustats, marcats per la dissolució de la cambra el 22 de maig, fonts de la llista del president han assegurat a El Nacional que és "factible" arribar a temps. Aquesta reforma, amb el suport d'ERC i la CUP, habilitaria la possibilitat d'una investidura a distància de Carles Puigdemont.

La Junta de Portaveus ha acordat en la seva reunió d'aquest dimarts la celebració d'un ple pel proper 3 de maig, quan es debatran diverses propostes de resolució, com la contrària a la campanya de criminalització contra els CDR. La reforma de la llei de Presidència es troba en aquests moments pendents del dictamen que emeti el Consell de Garanties Estatutàries (CGE).

El CGE té fins a aquest dijous per a pronunciar-se, tot i que no és vinculant. En aquell moment s'obriria un període d'esmenes. Si els temps es compleixen, la intenció de la formació del president és la d'incloure-ho en l'ordre del dia de la sessió.

A banda de les propostes de resolució, en el ple del 3 de maig també podria incloure's la designació dels nous senadors, després de passar per la comissió de l'estatut del diputat.

"Valors europeus"

“Estem pendents de l’informe de l’informe del Consell de Garanties Estatutàries”, ha confirmat aquest dimarts a la tarda la diputada Gemma Geis, que ha assenyalat que confien en un dictamen positiu, “perquè la proposta de reforma és correcta i forma part de les competències que té el Parlament”. El vicepresident de la cambra, Josep Costa, ha defensat que no cal reformar també el reglament de la cambra, perquè la Llei de la Presidència regula tot el procés d’investidura. Per altra banda, des del grup parlamentari no veuen motius per a la impugnació dels vots delegats de Puigdemont i Comín.

“La nostra obsessió és fer fora el 155, i per això hem proposat fins a tres candidats”, ha defensat Geis, que no ha volgut avançar escenaris, malgrat la “urgència” defensada per ERC. Ha indicat que aniran estudiant la situació a cada pas que facin, i que mai no renunciaran a la investidura del president Carles Puigdemont.

Geis també ha presentat la proposta de resolució que han registrat per al ple del 3 de maig, sobre els “principis i valors de la Unió Europea”, perquè “el compromís de Junts per Catalunya està unit al compromís d’una Europa democràtica compromesa amb els drets civils i polítics".