JxCat i ERC han acordat que el Govern continuï negociant amb l'Estat "un referèndum acordat, vinculant i reconegut internacionalment que respecti el dret a decidir de la ciutadania catalana". Això sí, sense posar-hi terminis.

Els dos grups sotmetran aquest plantejament a votació de la cambra aquest dijous, a través de les propostes de resolució conjuntes que han presentat en el marc del debat de política general. El text acordat pels dos grups independentistes arriba l'endemà de l'ultimàtum de Torra al govern de Pedro Sáncheza qui va amenaçar de fer-lo caure al Congrés si en el termini d'un mes no feia una proposta de referèndum d'autodeterminació

En el mateix escrit també insten l'executiu a "impulsar el diàleg i la negociació bilateral amb l'Estat, sense condicions ni renúncies" amb l'objectiu, continua el text, "d'arribar a acords que donin resposta a les demandes polítiques, econòmiques i socials dels ciutadans de Catalunya".

 

A més, els socis de govern també insten l'executiu a exigir l'Estat "de manera immediata" els compromisos "en matèria de finançament, traspassos i inversions", a negociar la flexibilització dels objectius de dèficit, així com la "retirada dels recursos d'inconstitucionalitat" de les lleis aprovades pel Parlament i recorregudes al Tribunal Constitucional.

A més d'aquesta proposta de resolució conjunta que fa referència al "diàleg i negociació amb l'Estat", els dos socis de Govern han presentat fins a 21 propostes més, la majoria de les quals sectorials, i que van des de propostes en matèria cultural i lingüística, fins a la fiscalitat i lluita contra el frau social, passant per ensenyament o accions contra la violència masclista.

JxCat demana un diàleg que permeti l'autodeterminació que emana de l'1-O

Per altra banda, JxCat ha registrat una altra proposta de resolució en solitari en què demana que el Parlament ratifiqui un "diàleg entre governs, institucions i persones" per avançar en la "negociació i la solució del nou projecte polític que permeti l'autodeterminació per a Catalunya", que emana de l'1-O i del resultat del 21-D.

A més, el grup de Carles Puigdemont ha presentat una altra proposta de resolució perquè el Parlament reprovi Felip VI pel seu discurs del passat 3 d'octubre i on exigeix l’abolició de la monarquia.

També de forma separada, JxCat ha presentat un altre text en el qual demana que el Parlament constati "el gran consens de país entorn que votar és la millor eina per decidir democràticament el futur polític de Catalunya" i apel·li a "seguir treballant per construir punts de trobada generadors de grans consensos" amb els agents socials que van participar en l'aturada de país del 3 d'octubre.