Junts per Catalunya vol que el Parlament reprovi Felip VI. És en aquest sentit que, en el marc del debat de política general, ha registrat aquest dimecres una proposta de resolució que censura “l’actuació del rei Felip VI i en particular el seu posicionament contra les institucions catalanes i els seus representants” en el discurs del passat 3 d’octubre. També exigeix l’abolició de la monarquia.

 

Concretament, el text, que serà sotmès a votació del ple aquest dijous, “condemna l'aval i l'arenga que, en aquell discurs, va oferir a la violència policial contra les catalanes i els catalans que volien exercir el seu dret de vot i que van ser víctimes d'aquella violència intolerable”. Aquell discurs, continua, “justificava i encoratjava a aplicar una repressió sense precedents que havia de produir-se de manera coordinada pels diversos poders de l’Estat”.

Enfront tot això, des de JxCat recorden que l’àmplia majoria de la societat catalana és contrària a la institució de la monarquia, i és per això que vol que la cambra catalana “n’exigeixi la seva abolició”.

En una altra proposta de resolució presentada en solitari, JxCat vol que el Parlament constati que els processos judicials contra l'independentisme han provocat la "persecució per motius polítics" de centenars de persones, i l'existència de "presos polítics i exiliats".