Junts per Catalunya guanyaria les eleccions al Parlament del 14 de febrer amb entre 35 i 38 diputats, segons la darrera enquesta de DYM per al diari 20minutos. El sondeig pronostica un empat en nombre d'escons entre el PSC i ERC, amb entre 29 i 31, i Ciutadans s'enfonsaria fins als 11 o 13 diputats.

Tot i això, qui guanyaria en percentatge de vots seria el PSC, amb el 22,7%, i Junts el seguiria de prop amb el 22,1%. ERC se situaria com a tercera força en vots (19,2%) i Ciutadans s'emportaria un 10,6% dels sufragis.

La CUP podria arribar als 9 escons en la forquilla més alta, fins a 5 més que en l'actualitat, mentre En Comú Podem i Vox podrien aconseguir els 8 seients al Parlament, un fet que faria que la candidatura que encapçala l'ultra Ignacio Garriga entrés al Parlament per primera vegada. Finalment, el PP mantindria el mateix resultat que en l'última cita amb les urnes, i obtindria un màxim de 4 escons, segons aquest sondeig.

Els escenaris

Amb aquestes dades sobre la taula es dibuixarien dos possibles escenaris de govern a Catalunya: un executiu de formacions independentistes encapçalat per Junts o un tripartit d'esquerres entre el PSC, ERC i En Comú Podem, que podrien aconseguir la majoria absoluta. El sondeig es va fer entre el 29 de gener i el 2 de febrer.

Contrastos amb el CIS

Aquestes dades contrasten amb les que va publicar ahir el Centre d'Investigacions Sociològiques, que continua inflant el que s'ha batejat com a efecte Illa. El nou baròmetre li manté la intenció de vot i fins i tot l'augmenta. Es mouria en una forquilla que podria arribar fins al 26% dels sufragis. En canvi, bastant per darrere, se situarien Pere Aragonès Laura Borràs, per aquest ordre. Es tracta d’una enquesta exprés inèdita —batejada com a enquesta flaix—, anunciada ahir per sorpresa pel CIS. Fins ara, per a totes les eleccions autonòmiques, es feia una sola enquesta, no dues com en aquest cas. A més a més, sempre es fa just abans de l’inici del procés electoral, no en plena campanya com ara. L'enquesta busca prendre la mesura amb més precisió davant la volatilitat del vot i no conté estimacions d'escons.

Així, sempre segons l'enquesta flaix del CIS, el PSC guanyaria amb solvència les eleccions al Parlament del 14 de febrer. Li dona una estimació del 23,7% dels vots, pràcticament idèntica a la de fa dues setmanes, però una forquilla d'entre el 22% i el 26%. El segon classificat seria Esquerra Republicana de Catalunya, amb una intenció del 19,9% (set dècimes menys), amb una forquilla d'entre el 19% i el 21%, sempre per sota dels socialistes. I el bronze seria per a Junts per Catalunya, amb una intenció del 14,6% (gairebé dos punts més), i un ventall d'entre el 13% i el 18%, també sempre per sota dels republicans.
 

Imatge principal: Laura Borràs en un acte al Delta / ACN