JxCat reivindica "el dret i la legitimitat" del president Quim Torra per fer el seu govern i que els drets dels consellers presos es mantenen intactes malgrat les maniobres de l'executiu de Mariano Rajoy per bloquejar els seus nomenaments. Això no obstant, el portaveu del grup, Eduard Pujol, ha evitat descartar que Torra acabi plantejant noms alternatius per poder superar el veto provocat per la negativa de Mariano Rajoy a publicar els nomenaments.

"El Govern de Catalunya l'ha de triar Quim Torra, i no Mariano Rajoy", ha insistit Pujol. Aquest ha estat el fil argumental de la seva compareixença davant la premsa després de la reunió del grup parlamentari, en la qual ha intervingut Torra i també el president Carles Puigdemont.

Cada cop que se li ha preguntat sobre el bloqueig del nou govern ha insistit que el compromís del grup parlamentari és amb la restitució de l'executiu -"ens comprometem a defensar el dret d'aquests consellers a ser-ho perquè tenen els seus drets intactes", ha reiterat-, però això no obstant, ha evitat respondre a la pregunta directa de si Torra proposarà noms alternatius.

La seva resposta a aquesta qüestió s'ha remès a denunciar el bloqueig provocat per Rajoy, "entestat en cometre il·legalitats" i convertir el DOGC en una "eina ideològica". "El DOGC no és El Patufet. És molt seriós i fa de notari de tota la vida institucional del país i algú ha decidit a Madrid que no ho respecta", ha denunciat. "Si Turull i Rull són a llista de nomenaments és perquè tenen els seus drets polítics intactes", ha insistit.

En aquest punt, i en clara referència a l'apel·lació del president del Parlament, Roger Torrent, a un govern efectiu el passat mes de gener, ha subratllat el "convenciment que si s'hagués fet el govern efectiu i dòcil que alguns pretenien el mes de gener, avui seríem al mateix punt de bloqueig i, en canvi, hauríem netejat la cara a un govern gens democràtic".

D'altra banda, Pujol ha volgut denunciar la "impunitat del feixisme movent-se i campant a gust pels carrers, platges i carrers del país". "Liderarem la defensa de l'espai cívic. Aquells que fan bandera de l'ordre, sàpiguen que l'ordre és el civisme", ha retret.