Per tercera vegada en menys d'un mes, el Parlament debatrà i votarà sobre el dret d'autodeterminació. Una qüestió que el Tribunal Constitucional ha vetat repetides vegades, amb requeriments continuats al president i la resta de membres de la Mesa, en els quals els adverteix de l'obligació de paralitzar qualsevol iniciativa relacionada amb aquesta temàtica. Serà la setmana vinent a través d'una moció de Junts per Catalunya. 

El text en qüestió planteja els propers passos a seguir després de les eleccions generals del 10-N. L'apartat segon defensa la necessitat de promoure iniciatives i compromisos polítics per resoldre "el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat espanyol". I és aquí on torna a insistir que aquesta solució "no pot ser altra que l’exercici del dret d’autodeterminació a través d’un referèndum". 

Així mateix, la moció de JxCat aborda les negociacions obertes entre ERC i el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez, que situen la mesa de diàleg entre governs com una condició indispensable per a l'abstenció dels 13 diputats republicans al Congrés. Tot i no fer referència directa als contactes entre els de Junqueras i els socialistes, sí que aprofita per reivindicar la figura del president Quim Torra com a actor indispensable per capitanejar les futures converses entre governs. "És imprescindible el reconeixement institucional, al màxim nivell, entre el Govern de Catalunya i el govern espanyol", diu, i afegeix que "cal una interlocució política sòlida entre la presidència de la Generalitat i la presidència espanyola".

La iniciativa posa èmfasi també en la necessitat que hi hagi "una mediació internacional" i aposta per "promoure un cordó sanitari a la ultradreta per evitar-ne la normalització política a les institucions". 

Aquesta nova moció tornarà a ocupar els titulars, quan fa només quinze dies que els grups independentistes del Parlament van tornar a reivindicar el dret a debatre i votar sobre l'autodeterminació. Abans, el 12 de novembre, JxCat, ERC i la CUP ja van validar una moció dels anticapitalistes que defensava el mateix. Per aquelles dues votacions, la fiscalia investiga el president del Parlament per desobediència.