La campanya electoral està causant estralls en les relacions entre Junts per Catalunya i ERC, per bé que Carles Puigdemont insisteix que la seva formació no vol entrar en lluites partidistes per l'hegemonia de l'independentisme i com a aval, recorda que sempre han estès la mà als republicans per presentar-se plegats a les eleccions i no competint. L'afirmació és ja en si mateixa un qüestionament a l'actitud dels seus socis al Govern. 

Qui més obertament està entrant al cos a cos amb ERC és la número dos per Barcelona, Elsa Artadi. Des del primer dia de campanya ha assenyalat l'edat d'Ernest Maragall com un handicap i ha estat tremendament crítica amb la seva intenció de teixir aliances amb Ada Colau.

Aquest dilluns, que tot just s'enceta la recta final cap a les eleccions municipals i europees de diumenge, Artadi ha anat un pas més enllà, "ens inquieta el canvi de rumb per buscar aliances amb altres partits, que no són les que necessita l'independentisme". Però no s'ha quedat aquí. L'exconsellera de Presidència, que va compartir Govern amb Maragall quan aquest era conseller d'Exteriors, l'ha acusat de posar traves a la feina de Puigdemont a l'exili. Durant un col·loqui organitzat per El Periódico, ha assegurat que Maragall intentava impedir que el president cessat pel 155 pogués fer servir la delegació del Govern a Brussel·les, contribuint així a aïllar Puigdemont. 

Artadi ha justificat haver fet públics aquests fets perquè "és una descripció, cal compartir la informació per ajudar a evitar segons quines aliances". Alhora, ha refermat que "el nostre marc de treball passa per la unitat amb els nostres socis estables des de 2012". És a dir, amb ERC. 

Repetir la imatge del Congrés i el Senat, amb Forn

Després que aquest dilluns els presos electes hagin pogut entrar al Congrés i al Senat a recollir les seves actes de diputats (Sànchez, Junqueras, Turull i Rull) i senador (Romeva), JxCat ha demanat el vot per la seva llista a les eleccions municipals de Barcelona perquè Joaquim Forn pugui fer el mateix el dia 15 quan es constitueixin els Ajuntaments. "Que pugui entrar com a regidor reclamant, a més, la vara d'alcalde", ha dit Artadi.  

Cada vegada sembla més difícil que els futurs acords que sorgeixin després de les eleccions no incideixin en l'estabilitat del Govern Torra, més si aquestes aliances passen per una entesa d'ERC amb els comuns a Barcelona.