Autocrítica i reflexió després de la nit electoral d'aquest diumenge. JxCat va salvar els mobles, però va perdre la batalla amb ERC i ara arriba el moment d'afinar amb l'anàlisi per afrontar la nova cita amb les urnes que hi haurà d'aquí a un mes, les municipals i europees. Les primeres conclusions després de la reunió, aquest dilluns, del comitè d'estratègia -amb els presidents Torra, Puigdemont i Mas- són clares: cal "harmonitzar la polifonia de veus" dins del seu espai polític i això ha estat nomes la primera volta, la primera batalla, d'una eliminatòria que culmina el 26-M.

En una compareixença des de la seu del partit, la número dos de Jordi Sànchez, Laura Borràs, ha posat en valor dos factors positius: "que Catalunya ha votat diferent de l'Estat espanyol, les tres dretes s'han estavellat a Catalunya, ha guanyat el no a la repressió, el no al 155 i la defensa del dret d'autodeterminació" i que els tres caps de llista presos, Sànchez, Turull i Rull, han aconseguit escó, "confiem que podran recollir l'acta i aguantar la mirada al Congrés". 

L'altra cara de la moneda és la constatació que s'han perdut mig milió de vots independentistes "que haurem d'analitzar on han anat", i que l'electorat ha premiat l'estratègia més pragmàtica d'ERC en comptes de la més bel·ligerant de JxCat. "Nosaltres crèiem que eixamplar la base s'ha de fer avançant, no aturant-nos", ha dit Borràs, que ha deixat clar que "caldrà valorar els resultats en funció de tot el cicle electoral". Des de JxCat insisteixen a reforçar aquesta idea i confien en la marca Puigdemont, que es batrà amb Junqueras a les europees de maig. "Aquest clam per la unitat que sentim a les manifestacions, pot ser que el votant hagi interpretat que el pot exercir en una doble volta que acaba a Europa amb president Puigdemont", ha reflexionat l'exconsellera de Cultura.

JxCat no és el PDeCAT

Una de les coses que miraran de corregir de cara als nous comicis és "la polifonia de veus que potser ens toca harmonitzar per capitalitzar bé la transversalitat" que representa JxCat. Reconeixen que l'excés de soroll i la manca de disciplina pot haver "generat desconcert". Borràs també s'ha queixat que "ens hem passat mitja campanya havent de dir que no som el PDeCAT, no era tan difícil d'entendre, però es veu que sí, hi seguirem insistint". 

Sobre l'actitud que tindran al Congrés, ha explicat que "anirem a fer forta la veu de la independència" i que aposten perquè "la interlocució amb l'Estat espanyol ha de ser de país i no de partit", és a dir, per coordinar-se amb ERC i oferir una estratègia conjunta. Ho faran, diuen, amb el diàleg per bandera, però recelosos en relació a la predisposició de Pedro Sánchez. "Costa d'imaginar un escenari on ara vulgui parlar de referèndum pactat", ha reconegut Borràs. Alhora, ha avisat que no li donaran cap xec en blanc, "les nostres exigències i conviccions són les mateixes que en campanya" i ha afegit que "no hem vingut a facilitar la investidura de Sánchez, però tampoc a facilitar la repressió".