El número 3 de JxCat per a les eleccions catalanes, Joan Canadell, ha assegurat que vol eliminar l'impost de successions i patrimoni. En una resposta a un usuari a través de Twitter, Canadell ha mostrat la seva voluntat d'eliminar-lo "tan aviat com es pugui, com la majoria de països d'Europa".

Canadell s'ha expressat d'aquesta manera després d'acusar el TSJC de formar part del deep state espanyol. "Farà el que calgui perquè l’independentisme no guanyi les eleccions. Han vist que JxCat guanyava les eleccions i que Salvador Illa és un bluf, i han volgut salvar la unitat d’Espanya fixant la data que millor va al PSC. Resposta: votar massivament independència!", havia escrit.

El candidat de JxCat va reaccionar d'aquesta manera a la suspensió per part del tribunal del decret del Govern que passava les eleccions del 14 de febrer al 30 de maig per tal de prevenir més contagis en el marc de la tercera onada de la pandèmia de la Covid-19. 

Precisament ara fa un any, el Govern de JxCat i ERC va acordar amb els comuns en la negociació dels pressupostos reintroduir els coeficients multiplicadors pel patrimoni preexistent per als contribuents dels grups de parentiu I i II –descendents i ascendents–, de manera que els contribuents que rebin una herència i ja tinguin un patrimoni elevat suportin més càrrega impositiva. Aquest augment només s'aplicarà a partir de les quantitats superiors al mínim exempt de l'impost sobre el patrimoni: 500.000 euros. Des de l'any 2010, aquests coeficients multiplicadors només s'aplicaven en els grups III i IV. 

També es va reduir la bonificació en la quota tributària per als grups de parentiu II, i es va mantenir, però, la bonificació del 99% per als cònjuges. La reducció s'està aplicant de forma progressiva en funció a la base imposable, entre el 60% i el 0%. 

Contrari a JxCat?

Tot i que els comuns sempre van advertir que JxCat accedia a algunes de les seves peticions a contracor, el cert és que ho va fer. Aquest posicionament tan clar i contundent de Canadell sobre aquest tema sembla, a priori, irreconciliable no només amb els comuns sinó amb els seus socis de Govern, ERC.

Recuperar el mandat de l'1-O

Posteriorment, Canadell ha valorat la decisió del TSJC per mantenir les eleccions el 14-F i ha apel·lat a participar per recuperar el mandat de l'1 d'octubre.

"No podem regalar-los una abstenció que faci que el vot independentista no sumi el 50%", ha dit fent una crida al vot sigui presencial o per correu, assegurant que el govern garantirà les condicions sanitàries sigui quina sigui la data en què se celebrin.

Imatge principal: Joan Canadell en una roda de premsa quan era president de la Cambra de Barcelona. Va deixar el càrrec per ser candidat de JxCat a les eleccions catalanes / Foto: ACN