El secretari general de JxCat, Jordi Turull, i el portaveu de Demòcrates, Antoni Castellà, s'han reunit aquest dijous al matí en la que han reafirmat l'acord "Lleials a l'1-O", en virtut del qual es van presentar conjuntament a les eleccions al Parlament del 14-F. Ambdues formacions han reafirmat "la necessitat d'iniciar un nou cicle d'ofensiva amb l'objectiu de fer efectiva la constitució de Catalunya com a Estat independent", segons ha assegurat Demòcrates a través d'una publicació al seu compte de Twitter. Per la seva part, Demòcrates compta amb la diputada al Parlament, Titon Laïlla, integrada dins del grup de JxCat, mentre que Castellà va ocupar el número 25 en la llista per Barcelona i seria el següent a entrar a la cambra catalana si renúncia algun diputat de Junts. Castellà i Laïlla van ser diputats dins del grup d'ERC en l'anterior legislatura, finalment, el gir pragmàtic dels republicans va apropant el partit a les bases de JXCat.  L'acord electoral amb Junts contempla, a més de la incorporació de candidats de Demòcrates, la voluntat de "treballar amb l'objectiu d'activar" la declaració unilateral d'independència del 27 d'octubre del 2017.

tuit JxCat lleials a l'1 O
Piulada de JxCat de la reunió entre Jordi Turull i Antonia Castellà / @JuntsXCat

Acord 'Lleials a l'1-O'

L'acord de les dues formacions neix del desig de fer efectiva la constitució de Catalunya com a Estat independent en forma de República. Segons es relata en aquest acord "el moviment d’independència ha de recuperar l’estratègia guanyadora del Primer d’Octubre. Estem compromesos en aquest moment històric a treballar amb l’objectiu d’activar la Declaració d’Independència". Ambdós partits assumeixen així la confrontació des del compromís i la pràctica de la no-violència activa com l’actitud més efectiva i èticament acceptable per doblegar la resistència dels poders espanyols a respectar els drets i les llibertats polítiques i en particular el dret a l’autodeterminació, i també com l’estratègia més potent per evidenciar l’abús de la força i la coacció que l’Estat imposa al marge dels Tractats de Drets i Llibertats. En aquest sentit, tant Demòcrates com Junts per Catalunya es reconeixen com a "eines d’alliberament nacional, i volem ser escrupolosament lleials amb el mandat del Primer d’Octubre i no diferir-ne l’aplicació sine die".  

L'acord defensa que els fets han mostrat que "només tindrem possibilitat d’exercir de manera efectiva l’autodeterminació si accelerem aquest procés i assumim que el nostre futur només pot dependre de la ciutadania catalana i acabem per nosaltres mateixos el procés d’independència de 2017". Ho reflecteixen a través de 8 línies a seguir per "recuperar l’estratègia guanyadora de l’1-O" i poder així aconseguir la independència de Catalunya.