La Junta Electoral Central recorda que la candidatura de JxCat es va presentar a les eleccions del 21-D integrada pel PDeCAT i CDC i considera que el fet que el 14-F concorri un partit amb la denominació de JxCat no afecta aquella coalició electoral. Per aquesta raó, la JEC ha atorgat tots els drets electorals corresponents a la candidatura de JxCat al PDeCAT amb l’argument que és “l’única formació política d’aquella coalició electoral que es presenta a aquest procés electoral”.

Els drets electorals inclouen des del repartiment de les subvencions fins a l'accés als espais gratuïts de propaganda electoral.

 

La JEC subratlla que, segons la seva jurisprudència, en cas que partits que han concorregut plegats a uns comicis ho facin per separat en els següents, cada partit rebrà una part proporcional de les subvencions electorals equivalent als escons que ha obtingut dins de la coalició i que, en cas que algun dels partits que integren la coalició no es torni a presentar la seva representació es distribueix entre la resta de socis de manera proporcional. El mateix criteri se segueix amb els espais de propaganda electoral.

La JEC recorda que JxCat va participar als comicis del 21-D del 2017 integrada per PDeCAT i CDC però que Convergència ja ha anunciat que no es presentarà a les properes eleccions al Parlament, per la qual cosa, segons la doctrina aplicada anteriorment per la JEC, els drets corresponen al PDeCAT.

JxCat, partit

“En el present procés electoral s’ha acreditat davant de la Junta Electoral Central un partit polític amb la mateixa denominació que va tenir la coalició Junts per Catalunya el 2017. Aquesta circumstància, no obstant, no afecta a la referida coalició electoral, que va estar integrada únicament pels dos partits polítics indicats”, argumenta.

Per tot plegat, considera que el PDeCAT és “l’única formació política d’aquella coalició electoral que es presenta a aquest procés electoral”, per la qual cosa és a qui corresponen tots els drets electorals derivats dels anteriors comicis.

El PDeCAT farà efectius els drets

En una nota de premsa, el PDeCAT ha subratllat que té intenció de fer efectius aquests drets perquè el contrari seria un frau per als electors i que aquests drets tenen també a veure “amb la presència necessària i preceptiva del PDeCAT a la taula de partits sobre les eleccions” on s'avalua la incidència de la Covid-19, així com amb la cobertura dels mitjans de comunicació públics, i el repartiment dels espais de propaganda electoral.

A la imatge principal, Carles Puigdemont durant un acte electoral de JxCat