La Junta Electoral Central va atorgar tots els drets electorals al PDeCAT, i no a Junts. No obstant això, l’àrbitre electoral ha reconegut avui la seva condició d’actor polític significatiu. D’aquesta manera, la candidatura de Laura Borràs haurà de ser inclosa en la cobertura electorals dels mitjans públics. Això sí, puntualitza la JEC, “aquesta cobertura no podrà ser igual o superior a la dedicada” a la resta de candidatures que sí que es van presentar a les anteriors eleccions al Parlament, el 21 de desembre del 2017.

La mateixa JEC va atorgar tots els drets electorals al PDeCAT, perquè considera que JxCat no es va presentar a les eleccions al Parlament del 21-D. Però li ha atorgat el reconeixement de “grup polític significatiu”, una condició per “aquelles formacions concurrents a les eleccions que, malgrat no haver-se presentat en les anteriors equivalents o no haver obtingut representació en aquestes, amb posterioritat, en recents processos electorals”, hagi obtingut un nombre de vots igual o superior al 5%. I la JEC considera que és el cas de les eleccions generals del 10-N de 2019.

D’aquesta manera, la candidatura de Laura Borràs serà reconeguda com a significativa al conjunt de Catalunya i a les quatre circumscripcions. Així, la JEC ha ordenat que els plans de cobertura informativa dels mitjans públics de comunicació hauran d’incloure aquesta candidatura. No obstant això, afegeix, “aquesta cobertura no podrà ser igual o superior a la dedicada a les candidatures que van obtenir representació” el 21-D.

Ara fa una setmana, la JEC va certificar que els drets electorals pertanyien al PDeCAT perquè és “l’única formació política d’aquella coalició electoral que es presenta a aquest procés electoral”. Els drets electorals inclouen des del repartiment de les subvencions fins a l'accés als espais gratuïts de propaganda electoral.

Ampliació del vot per correu

Per altra banda, la Junta Electoral Central també ha donat resposta a la petició de la Conselleria d'Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència per a ampliar el termini per a sol·licitar el vot per correu. L'àrbitre electoral ha acceptat allargar aquest període fins al divendres 5 de febrer tenint en compte les "circumstàncies excepcionals" provocades per la crisi del coronavirus. També s'amplia fins al dilluns 8 de febrer el termini de l'Oficina del Cens electoral per remetre la documentació als electors. Tot plegat, a expenses de si s'acaba ajornant o no la convocatòria electoral.