JxCat no ha avançat si votarà o no al Congrés a favor de la pròrroga de l’estat d’alarma dictada per Pedro Sánchez, que la portaveu del partit, Elsa Artadi, ha titllat de "decebedor i insuficient" atès que atorga al Govern els instruments que necessita per respondre a la crisi provocada per la pandèmia.

Artadi ha lamentat que la Generalitat ha de "demanar el permis al govern espanyol, que abans havia de demanar al jutge" i alhora ha denunciat la falta de control parlamentari que comporta aquesta mesura.

Vot al congrés

La vicepresidenta i portaveu de JxCat ha retret que JxCat va demanar l’estat d’alarma divendres i que no es va decretar fins diumenge, amb un decret que considera que no els atorga els instruments “suficients” per prendre mesures preventives.

Per tot plegat, no ha desvelat si faran o no costat a la pròrroga al Congrés i ha argumentat que no volen ser “ni el ‘no’ a tot, ni tampoc en una adhesió cega”.

Relació amb ERC

En relació a la reunió dels consellers de JxCat i la cúpula del partit prèvia a la reunió del Consell Executiu de divendres en què es va demanar l'estat d'alarma, Artadi ha admès que van compartir la necessitat de prendre decisions amb més agilitat i "tornar a agafar el ritme que potser tenia Torra, que sempre s'avançava a l'hora de prendre mesures".

En aquest sentit, ha tret ferro a les crítiques en aquest sentit que es van manifestar en relació a reunió i ha expressat la "satisfacció pel canvi de ritme que ha agafat el govern de la Generalitat". Amb tot, ha admès que potser caldrà reforçar els instruments de coordinació amb ERC en aquest punt en què la pandèmia sembla accelerar-se.