Fa dies, de fet setmanes, que el relat de campanya dels partits independentistes pivota sobre la repressió i el dret d'autodeterminació i com aquests dos punts condicionaran una hipotètica investidura de Pedro Sánchez. Aquest dilluns, Junts per Catalunya ha volgut ampliar el focus i abordar quines seran les altres exigències al PSOE per negociar. Concretament, les demandes econòmiques. 

L'enunciat és clar: "Si torna una crisi forta, com la del 2008, es pot donar una situació d'impagament de factures en pimes solvents que hauran de tancar, fet que provocaria un atur massiu". Així ho han explicat Ramon Tremosa, eurodiputat del PDeCAT i quart de la llista de JxCat al Congrés, i la consellera d'Empresa Àngels Chacón. Tots dos han posat de manifest la situació greu en relació a la morositat que viu Espanya i, per extensió, Catalunya. La normativa europea determina que els governs han de controlar que les grans multinacionals paguin les factures en un termini màxim de 30-60 dies. I això no passa. "El reglament de sancions a les multinacionals impagadores estava a punt, però el PSOE i el PP es van fer enrere", s'ha queixat Tremosa, que ha conclòs que "PSOE=PP". 

En aquest sentit, des de JxCat han recordat que el president del BCE, Mario Draghi, va explicar que si a països com Dinamarca o Holanda l'atur durant la crisi es va mantenir a cotes del 4-5% i en canvi a Espanya, Grècia i Itàlia va disparar-se per sobre del 20% va ser per culpa de la morositat. 

La consellera Chacón ha volgut rebatre "el relat catastrofista dedicat a perjudicar la imatge de l'economia catalana" i ha fet la llista de greuges econòmics que perjudiquen Catalunya, des de la manca d'inversions, "només hi ha el 24% executat, als costos energètics o la suspensió de lleis com la del model català de comerç". Durant la roda de premsa han posat també altres exemples, com el bloqueig del quart cinturó mentre a Espanya hi ha "aeroports sense avions, estacions de trens sense passatgers i autovies sense cotxes". "Cada vot al PSC és un vot contra el quart cinturó". 

Per poder revertir i millorar la situació econòmica a Catalunya cal, segons JxCat, que puguin ser determinants a l'hora de formar govern a Espanya. Tremosa ho ha resumit en una frase: "Si només 200.000 catalans voten independència, el procés s'ha acabat". 

No hi haurà incentius fiscals perquè tornin les multinacionals

La consellera d'Empresa ha estat contundent en ser preguntada sobre com s'ho farà el govern català per aconseguir que tornin les grans empreses que van marxar aprofitant el decret del PP que afavoria la fuga d'empreses durant l'octubre del 2017. "A Catalunya tenim més de 680.000 empreses i la majoria són pimes, és aquí on dedicarem els esforços", ha dit, "no hi haurà incentius fiscals perquè les grans empreses tornin, estan convidades a tornar sempre que vulguin".