Mentre a Catalunya feia nit de primavera, ahir a Waterloo va nevar. Entre la Casa de la República i la seu de Junts per Catalunya a Barcelona hi ha 1.324 quilòmetres, uns quants graus i molts núvols de diferència. Malgrat la distància, però, la candidatura intenta conservar intacta la connexió amb Carles Puigdemont, ja sigui per videoconferència o agafant un avió, com aquest diumenge. Una comitiva dels membres de la llista que es presenten al Congrés per JxCat s'han desplaçat fins a Bèlgica per reunir-se amb el president, encapçalats per la número dos de Jordi Sànchez, Laura Borràs. 

reunio amb puigdemont jxcat waterloo   ACN

La trobada, i sobretot l'atenció posterior als mitjans de comunicació, ha servit per posar llum a la confusió sobre la flexibilitat de les línies vermelles de JxCat a una investidura de Pedro Sánchez. Si ahir no acabava de quedar clar si la condició al PSOE serà que no s'oposi a parlar de referèndum o que es comprometi a convocar-lo, aquest migdia Puigdemont s'ha explicat.

L'exigència passarà perquè els socialistes els reconeguin com a interlocutors vàlids, legítims, i que acceptin que l'autodeterminació és un dret. "Per respectar el dret d'autodeterminació cal que no el neguin, evidentment, la condició indispensable per seure a una taula és que no et neguin a tu mateix. Si volen dialogar, el que demanem és el reconeixement que som uns actors legítims, democràtics que defensem coses legítimes, no violentes enquadrades en el marc dels drets humans i de la carta de les Nacions Unides i de l'article 96 de la Constitució que reconeix els tractats internacionals com a part de l'ordre intern espanyol. Per tant cal que d'entrada ens reconeguin", ha sentenciat el president.

"Les línies vermelles qui les té clares ha sigut l'Estat espanyol", s'ha queixat el president, "és que en tenim de duríssimes, vermelles de sang, les porres de l'1-O eren línies vermelles, que van quedar incrustades en el crani i el cos de moltes persones, l'absència de diàleg és una línia vermella de l'Estat espanyol, la repressió com a resposta és una línia vermella; i quan parlem de desbloquejar ens referim a això, a desbloquejar l'ús de la violència per reprimir idees polítiques". Així mateix, ha afegit que és bàsic que acabi "d'una punyetera vegada la repressió com a resposta a una demanda ciutadana".

Missatge a ERC

Puigdemont ha aprofitat per adreçar-se als elctors sobiranistes perquè tinguin clar que si volen votar unitat independentista l'única opció és Junts per Catalunya. I ha tornat a estendre la mà a Oriol junqueras i a ERC per fer una candidatura unitària de cara a les europees, "fins que s'acabi el termini, l'oferta seguirà vigent, la unitat és el que toca avui". Per si no hagués quedat prou clar, ha afirmat que "si anéssim junts, probablement la veu de Catalunya se sentiria més fort; dit això, els electors tenen la clau de volta". En aquest sentit ha destacat "l'autoritat moral de Jordi Sànchez" per apel·lar a la unitat "en moment excepcional i de sacrifici tan grans". 

Ni cas de les enquestes

Camí de Waterloo, els integrants de la comitiva, entre els quals Laura Borràs, Míriam Nogueras, Sergi Miquel, Ramon Tremosa, Jaume Alonso-Cuevillas, Marina Geli o Francesc de Dalmases, comentaven les últimes enquestes. I aportaven una dada si més no a tenir en compte. A les eleccions del 21-D, el darrer sondeig de La Vanguardia els donava 14 diputats (en van treure 34) i més de 40 a ERC (que va quedar-se amb 32). Avui, els pronostiquen 3 escons al Congrés. 

WhatsApp Image 2019 04 14 at 10.11.07