L'escenari escollit, l'esplanada del Born -sota la senyera que fa sis anys van plantar Xavier Trias i Quim Torra- ja apuntava per on anirien els trets. Junts per Catalunya ha tirat d'èpica i emotivitat a parts iguals. Comptaven amb l'ingredient imprescindible. I revulsiu. Una connexió amb els seus tres caps de llista presos a Soto del Real, Jordi Sànchez -per Barcelona-, Jordi Turull -per Lleida- i Josep Rull -per Tarragona-. Però n'hi ha hagut més, la plaça ha vibrat quan des del centre penitenciari els han comunicat amb Brussel·les, amb Carles Puigdemont. Tots quatre a la mateixa pantalla. Tots quatre amb un missatge directe: l'únic vot útil per l'1-O, per Puigdemont, per la unitat, per la llibertat i contra la repressió és JxCat, perquè "som els que fem més nosa a la coalició del 155". 

L'anomalia que ha caracteritzat la campanya ha fet que aquest divendres, al míting de tancament de campanya els candidats no hagin clos l'acte. Els timings del centre penitenciari els obligaven a tallar la comunicació a les vuit del vespre i per això enlloc de tancar-lo, l'han obert. Els ha donat pas Susanna Barreda, la dona de Jordi Sànchez, que llegit emocionada les paraules de l'expresident de l'ANC en una entrevista a ElNacional.cat, on en la darrera pregunta, "què és el primer que farà quan surti de la presó?" respon que "respirar profund i plorar". Amb un nus a la gola, Sànchez, Turull i Rull han pres la paraula des de la mateixa habitació que instants abans Junqueras i Romeva havien connectat amb el míting final d'ERC.

Nus a la gola i pin de consellers a la solapa

"Som els que fem nosa i diumenge els contestarem", ha advertit l'exconseller Jordi Turull, referint-se als intents de Cs i el PP de desactivar la candidatura de Puigdemont a les eleccions europees. Qui fou company seu al Govern i ara l'acompanya a la presó, Josep Rull, ha recordat que diumenge "la llista del president Puigemont hi serà". Com ja han fet en totes les seves intervencions públiques, Turull i Rull han comparegut amb la insígnia de conseller.

Enmig de tots dos, Jordi Sànchez, amb una flor groga a la solapa. Ha avisat del risc de quedar-se a casa diumenge i no anar a votar. "De res servirà penedir-se'n a quarts de nou de la nit, quan hagin tancat els col·legis", ha afirmat, "poques vegades m'heu sentit demanar res per a mi, però avui m'hi atreveixo, els qui creieu en la llibertat, els qui creieu que això que vivim és una injustícia, si us plau torneu a utilitzar les urnes, sense por, desacomplexadament, nosaltres ens comprometem a parlar clar, com ho hem fet davant la fiscalia". Per tot això ha convidat a triar la papereta de JxCat, "l´únic vot útil que surt de la llibertat de consciència, el vot de la llibertat". Alhora, ha explicat que "serem al Congrés defensant Catalunya, la unitat i l'autodeterminació". I ha aprofitat per recordar als indecisos, als qui dubten sobre què cal votar diumenge que "per fer-nos lliures només hi ha una fórmula: votar lliures JxCat". 

Puigdemont, roda el món i torna al born

El comitè de campanya i l'equip tèncic de JxCat no tenien del tot clar que l'experiment funcionés, però finalment, la carambola ha sortit bé. I els tres caps de llista han pogut conversar i veure, des de la presó estant, el president Puigdemont, que era a Brussel·les. Visiblement emocionat, els ha dirigit unes paraules. "Us hem de votar perquè pugueu recollir l'acta de diputat, els mirareu als ulls i veureu com van baixant la mirada un a un" i ha apel·lat a l'esperança que tornaran a trobar-se aviat fora de la presó, deixant enrere l'exili, "rodarem el món i tornarem al born". 

Puigdemont ha tornat a intervenir al final, per tancar, i donar per finiquitada la campanya. Ho ha fet esperonant a "sortir de casa diumenge per anar a votar" i per convèncer els indecisos que "vagin de pet a les urnes" a votar per JxCat, "perquè potser el 26-M -per les municipals i europees- no hi serem a temps, no deixem pel 26-M allò que podem votar aquest diumenge".

JxCat, sinònim de resiliència

Al colofó de campanya d'aquest vespre s'hi han respirat aires de remuntada. "JxCat és sinònim de resiliència", ha cridat Elsa Artadi. "Som els qui estem acostumats a tenir-ho tot en contra, els qui no donem res per perdut, els qui remuntem a les enquestes", ha sentenciat Puigdemont. "Hem deixat de ser cucs per ser papallones, ja no ens arrosseguem, volem volar i volarem votant", ha rematat Laura Borràs. 

Dupla Mas-Torra contra la repressió

Ja fa dies que Artur Mas es passeja de míting en míting i cada dia s'hi troba més a gust, o això sembla. Avui, en pujar a l'escenari li han cridat fins i tot un d'aquells famosos "Guapo!". L'expresident hi ha vessat l'èpica, "no va només d'emotivitat", ha recordat. "Demostrem que si ells són els campions de la repressió nosaltres som els campions de la votació, ells són els campions dels garrots, nosaltres els del vot", ha afegit, posant-se el públic a la butxaca. Mas ha donat pas al president Torra, que ha convidat a "plantar cara fins que aconseguim la República catalana". 

Ara sí, la campanya queda vista per sentència. Diumenge parlaran les urnes.