Penúltim dia de campanya i Junts per Catalunya que surt en tromba a seduir el voluminós gruix d'indecisos que detecten totes les enquestes sense excepció. El triplet de presidents: Artur Mas, Carles Puigdemont i Quim Torra s'han arremangat per intensificar la seva presència arreu del territori. La intenció és vestir la candidatura d'aires presidencials i imprimir lideratge amb la força dels seus principals actius. 

La notícia que Cs i el PP han impugnat la candidatura de Puigdemont a les eleccions europees ha estat en el fons un cop d'efecte que bufa a favor de JxCat en aquesta recta final per a la cita amb les urnes d'aquest diumenge. Perquè els permet persistir en l'estratègia de demanar el vot al Congrés perquè la resposta "més incontestable és omplir les urnes de vots de Puigdemont", per "ser l'altaveu de l'enemic públic número 1" per a l'Estat espanyol, i perquè "nosaltres som la gent de Puigdemont, de Mas i de Torra, que connecta el 9-N amb l'1-O i el 21-D". Així s'ha expressat la candidata Laura Borràs en un míting des de la Llotja de Lleida. 

Puigdemont, omnipresent

Puigdemont ha estat omnipresent, ha acompanyat virtualment Borràs a Lleida, però a la vegada ha estat també a Girona. Ha intervingut als dos mítings de JxCat a través d'un vídeo enregistrat des de Bèlgica. Dues intervencions pràcticament calcades amb un missatge essencial, cal llançar-se a convèncer aquells qui dubten que per defensar els interessos de Catalunya cal donar-los prou força a les urnes, emulant l'esperit de l'1-O i del 21-D.

"No val a badar", ha advertit Puigdemont, "queden poques hores, hi ha encara molta indecisió, segur que hi ha gent amb molta bona fe que intenta fer allò de sospesar, i ara farem, una mica d’aquí, una mica d’allà, i posarem els ous a totes les cistelles". I amb un ull posat a ERC i l'altre als socialistes ha afirmat que "no està en joc una cursa per una hegemonia entre partits polítics" i que "el PSOE no ha abandonat la repressió, no ens equivoquem".

La força d'aquests vots, segons Puigdemont, ha de servir perquè "ens escoltin aquells que no ens volen escoltar, que ens hagin d'alliberar aquells que no ens volen alliberar i que ens hagin d'aguantar la mirada aquells que no ens l'aguantaran". Alhora, ha argumentat més raons per anar a Madrid, "nosaltres allà on es parli de Catalunya hi volem ser, i si hem de defensar Catalunya, ho hem de fer amb molta força". Per això, "us demano que anem gratant vot a vot, porta a porta, perquè tothom entengui que la manera d’assumir el desafiament entre un estat autoritari i un poble que vol seguir sent país, nació, República, societat democràtica, pacífica, avançada, és votant, donant-nos força". Mentre es reproduïen aquestes gravacions, Puigdemont era en directe fent una conferència amb el president de Flandes per internacionalitzar la causa catalana. 

Mas apel·la al vot de Junts pel Sí

El 27-S de 2015 hi va haver al Parlament la primera majoria independentista de la història, després de tres segles, la que va recollir la candidatura conjunta entre Convergència i ERC. I quan queden només tres dies per les eleccions de diumenge, l'artífex d'aquella candidatura, Artur Mas, ha cridat "el 1.600.000 persones que van votar Junts pel Sí que votin ara JxCat, perquè és el que més s'assembla a aquell JxSí". 

Torra, contra el PSOE

Mentre Mas era a Lleida, Torra actuava a Girona. Des d'allà, i com ja ve fent darrerament, ha carregat amb força contra el PSOE. "Què ha canviat aquests mesos de govern socialista", s'ha preguntat. "Seguim amb presos, exiliats i repressió, ens diuen que no volen seure a parlar de res i ens amenacen amb l'aplicació del 155", ha denunciat. Alhora ha avisat que "si no hi ha un respecte pel dret a l’autodeterminació de Catalunya nosaltres no investirem cap president d’Espanya".

S'acosta l'hora de la veritat. En menys de 24h la campanya quedarà vista per sentència, mai millor dit. I a Junts per Catalunya respiren aires de remuntada. Veurem.