Ciutadans i el PP han presentat sengles recursos davant la Junta Electoral Central per provar de bloquejar la candidatura a les eleccions europees del president a l’exili, Carles Puigdemont, i dels consellers Toni Comín i Clara Ponsatí.

L’escrit del PP conclou que Puigdemont, Comin i Ponsatí no reuneixen els requisits d’elegibilitat perquè no es troben en ple exercici dels seus drets atès que "van fugir d'Espanya" i, per tant, no poden “ser inscrits en el cens”, ni figurar en el cens electoral de residents absents. Per tot plegat, reclama que siguin exclosos com a candidats i que se’ls exclogui del padró municipal. Ciutadans esgrimeix raons similars per reclamar que se'ls aparti de la llista a l'eurocambra.

JxCat ha estat informada avui dels recursos per tal de presentar-hi al·legacions. De moment, la candidatura de Puigdemont ha recordat que el president a l'exili "té els drets polítics intactes, com demostra el fet que es va poder presentar a les eleccions del 21D", a més està degudament inscrit al cens electoral. "JxCat considera que aquesta maniobra de Cs i PP posa en evidència que el president podrà agafar l’acta d’eurodiputat i, per tant, l’objectiu és evitar que es pugui presentar a les eleccions", han advertit.

Els arguments del PP

En l'escrit presentat davant de la Junta Electoral, el PP assegura que és “públic i notori” que Puigdemont, Comin i Ponsatí “van fugir d’Espanya”  i es troben en situació de “rebel·lia processal”; recorda que l’article 6 de la LOREG estableix que són elegibles els espanyols majors d’edat que posseeixin la condició d’electors i no incorrin en cap causa l’inelegibilitat.

De fet, els populars argumenten que no existeix una situació de “ple ús” dels drets polítics de Puigdemont com demostra el fet que quan va ser proposat per a la investidura al Parlament, es va declarar suspesa la resolució del president de la Cambra en què proposava el nomenament.

Els arguments de Cs

De la seva banda, Cs també insisteix que Puigdemont, Comin i Ponsatí van ser declarats com a “processats rebels” i que “no reuneixen la condició de ciutadans elegibles”, segons la interpretació que la formació taronja fa de la LOREG.

El partit d’Albert Rivera recorda que tots tres són fora d’Espanya per “eludir el seu deure de col·laborar amb la Justícia” la qual cosa els obligaria a figurar en el cens de residents-absents que viuen a l’estranger per poder votar. En canvi, tots ells figuren inscrits en el cens de residents a Espanya, la qual cosa vol dir que no han complert amb el deure d’inscriure’s a l’estranger. Per tot plegat, argumenten que no estan en condicions d’exercir la condició d’electors i, en conseqüència i de conformitat amb l’article 6 de la LOREG, tampoc estan “en condicions de ser elegibles”.