En ple intercanvi de documents (i retrets) per a la negociació dels pressupostos, els partits independentistes han tornat a mostrar unitat a l'hora de fer front a la repressió. Aquest dilluns ha estat en un acte d'acompanyament al diputat de la CUP i secretari de la Mesa, Pau Juvillà, que està sent jutjat per no haver despenjat els llaços grocs que havia col·locat a les columnes del seu despatx a la Paeria l'abril de 2019, quan era regidor.

Dirigents d'ERC, Junts, la CUP i les diverses entitats socials independentistes s'han acostat davant del TSJC a primera hora del matí per donar el seu suport al cupaire en un acte que fins i tot ha comptat amb l'actuació del grup Ginestà. L'actual diputat s'enfronta a vuit mesos d'inhabilitació i una multa de 1.440 euros. És a dir, en cas de condemnat, Juvillà podria perdre l'escó.

 

Abans d'entrar al tribunal, Juvillà ha agraït el suport que ha rebut de tots els partits i organitzacions independentistes i ha reivindicat la desobediència de no retirar els llaços. "Quan diuen neutralitat volen dir uniformització i invisibilització", ha aclarit. 

El diputat cupaire ha fet una crida a estar "organitzats socialment per fer de la desobediència palanca de canvi" i a que hi hagi "milers" darrere de cada "empresonat, inhabilitat i represaliat". Per últim, Juvillà ha alertat que "els efectes positius de la desobediència es multipliquen" quan aquesta s'estén i és practicada per més gent.

Oriol Junqueras, Carles Riera, Pau Juvillà juicio TSJC Sergi Alcàzar

Oriol Junqueras, Carles Riera i Elisenda Paluzie fan costat a Juvillà / Foto: Sergi Alcàzar

Crides a la unitat

La presidenta de l'Assemblea, Elisenda Paluzie, ha denunciat el paper de la JEC en les darreres eleccions i ha advertit que "mentre ells van reprimint, el procés d'autodeterminació s'estanca i no avança". En el que ha estat una clara estirada d'orelles als partits per l'últim episodi de desavinences en els pressupostos, Paluzie ha afegit que "no ens podem permetre misèries partidistes" i que el procés "requereix esforços de generositat per part de tothom".

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, també ha apel·lat a la unitat i ha cridat a formar la societat i el moviment independentista "en la lluita no violenta". Cuixart ha apuntat que si els judicis com els d'avui continuen és perquè "l'Estat vol seguir demostrant que té un poder que no té". 

Pau Juvillà, Alba Vergés juicio TSJC Sergi Alcàzar

Alba Vergés abraça Pau Juvillà / Foto: Sergi Alcàzar

L'advocada d'Alerta Solidària Eva Pous i l'exdiputada de la CUP Gabriela Serra també han intervingut donant suport a Juvillà i reivindicant el dret d'autodeterminació de Catalunya.

En una atenció als mitjans, tant la presidenta del Parlament, Laura Borràs, com la vicepresidenta primera, Alba Vergés, també han denunciat la repressió i el judici a Juvillà. Cap de les dues dirigents ha volgut entrar a valorar els darrers moviments dels actors que negocien els pressupostos.

 

Imatge principal: el diputat de la CUP Pau Juvillà alça el puny abans d'entrar al TJSC / Foto: Sergi Alcàzar