El fins ara diputat de la CUP Pau Juvillà ha assegurat aquest vespre que no és el moment de retrets entre els partits independentistes, ni de dir "qui és el bo i qui és el dolent", i ha fet una crida a la unitat. "No ens podem permetre tirar-nos els plats pel cap", ha afirmat davant una setantena de persones que aquest divendres a la tarda s'han concentrat a la plaça Paeria de Lleida per donar-li suport arran de la retirada de l'acta. Juvillà ha explicat que el seu cas és una "alegalitat" perquè un òrgan administratiu, la Junta Electoral Central (JEC), "s'atorga la possibilitat d'expulsar diputats del Parlament per davant de la sobirania del Parlament". També ha acusat l'Estat "d'innovar jurídicament perquè ni tan sols s'han esperat a les cautelars com sí que s'havien esperat amb el cas del president Quim Torra".

Juvillà ha dit que a partir d'ara cal seguir tres passos. D'una banda, continuar amb la defensa jurídica del seu cas, en segon lloc denunciar els fets des de la política i, per últim, construir una "unitat independentista antirepressiva". En aquest sentit, ha indicat que el seu cas no és aïllat i que ha de servir per denunciar "la situació d'anormalitat" que actualment viu el país. D'altra banda, ha assenyalat que la seva situació personal en patir càncer ha fet que aquesta setmana encara no hagi pogut parlar amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs, encara que ha assegurat que "ben segur" ho farà "com sempre" ho ha fet amb tots els membres de la Mesa.

 

La secretària general del Parlament, Esther Andreu, ha comunicat aquesta tarda al fins ara diputat de la CUP i secretari tercer de la Mesa, que l'acta que ocupava fins ara ha quedat vacant. De la mateixa manera, Andreu ha enviat un escrit a la Junta Electoral Central i ha avisat la presidenta del Parlament, Laura Borràs, d'aquesta decisió. El moviment, avançat per l'ACN, ha tingut per objectiu donar per tancat l'episodi de l'escó de Juvillà. Aquest mateix matí el Butlletí Oficial del Parlament ja havia publicat la baixa del cupaire, tot i que fonts parlamentàries explicaven als mitjans que la mesura tenia caràcter retroactiu des del 28 de gener. La pàgina web de la cambra, de fet, ho anunciava així. La història de l'acta de Pau Juvillà, doncs, queda pràcticament tancada, i només queda per resoldre un últim capítol: saber quan es farà efectiva la substitució de la secretaria tercera de la Mesa, ara que ha quedat buida.