Noves  resolucions contra les eleccions a  la Cambra oficial de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació a Barcelona, celebrades el 13 de maig del 2019, que va guanyar la candidatura  independentista Eines de País, que encapçalava Joan Canadell, actual diputat de JuntsxCat. El jutjat contenciós administratiu número 15 ha acceptat, en dues resolucions diferents, anul·lar els resultats electorals en sis vocalies, en admetre la demanda de dues societats que sostenen que se'ls va vulnerar el dret fonamental  a la igualtat, en fer-se les eleccions només  per via telemàtica. Les dues resolucions no són fermes i ara es pot presentar recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TJSC).

Els recursos d’empresaris i comerciants contra les eleccions  a la Cambra de Comerç van recaure en almenys disset jutjats del contenciós  administratiu  de  Barcelona, ja que no es poden acumular  en un únic procediment perquè es tracta de drets fonamentals. Distints jutjats han resolt demandes en els darrers mesos. En les dues noves resolucions, el magistrat dona la raó al representant de la societat Majid Quing i al d’Aliment l’Escala. La reclamació es fonamenta que la Junta Electoral Central (JEC) va vulnerar els seus drets en haver invalidat centenars de vots “sospitosos”. En aquest sentit, la posició de la fiscalia és que s’invalidi parcialment  aquest procés electoral, tot recordant que hi  va haver  19.911 vots electrònics emesos des de 52 ordinadors i que la JEC va fer  suprimir 25 perquè es van emetre des d’un mateix IP.

 

 

El català no discrimina

La Generalitat, demandada com la Cambra de Comerç, va assegurar que les dues societats no tenien representació per poder presentar els recursos fet negat per la fiscalia i també pel jutge. En les resolucions, comunicades avui, el magistrat declara la nul·litat de resultats definitius a les vocalies 8.5, 8.7, 9.1, 12.3, 12.4 i 12.6. El jutge, però, no accepta la reclamació de Majid Quing que el procés electoral va vulnerar el seu dret  lingüístic, ja que només  assegurava que només estava en llengua catalana,  i no en anglès. La Cambra  de Comerç va negar aquest extrem i va assegurar que  des del seu web es podia accedir en diferents llengües, afirmació  no negada  pel jutge.

El TSJC  va anul·lar, el març del 2020, el decret de la Generalitat que va regular les eleccions de les cambres, del maig del 2019, sense modificar els resultats a les tretze cambres. L’empresa Staff Pavillon va denunciar falta de transparència en el procés en assegurar que no es va respectar el tràmit de participació ciutadana i el vot per correu.

 

Responsables de la Cambra de Comerç de Barcelona / ACN