La Fiscalia veu irregularitats en el programa informàtic que es va fer servir per a la votació a les eleccions a la Cambra de Comerç celebrades el maig de l'any passat. Segons ha explicat el ministeri públic a ElNacional.cat, durant el procés electoral es va utilitzar un "programa informàtic sense garanties".

L'informe de la Fiscalia Contenciosa Administrativa, de l'agost passat, respon a 19 recursos que es van presentar al jutjat d'empreses i comerciants arran d'una decisió de la Junta Electoral de la Cambra. Es van anul·lar centenars de vots per un defecte del sistema informàtic que permetia votar a més d'una persona des d'un mateix ordinador. El que demana ara la Fiscalia és que s'anul·li la decisió de la Junta Electoral de la Cambra perquè "va suposar la vulneració el dret fonamental a l'accés a càrrec públic de l'art. 23 i el principi d'igualtat de l'art. 14, ambdós de la Constitució espanyola".

Anterior junta

La metodologia que es va utilitzar a les eleccions celebrades el maig de l'any passat per elegir la nova junta estava organitzada i decidida per l'anterior junta, presidida per Miquel Valls. La candidatura guanyadora va ser Eines de País, i Joan Canadell va ser elegit president.

Ni una setmana ha passat des que els militants de Junts per Catalunya han escollit Joan Canadell per anar a la candidatura per a les eleccions del Parlament del 14-F, que s'han filtrat informacions que intenten esquitxar l'actual president de la Cambra, ara també candidat. Tot i que l'actuació de la Fiscalia no té res a veure amb els candidats, de la decisió que pugui prendre el tribunal contenciós administratiu es podrien acabar invalidant les votacions.

Diversos procediments

La Fiscalia Provincial de Barcelona ha destacat a ElNacional.cat que "el fiscal del servei contenciós administratiu de la Fiscalia Provincial de Barcelona va informar, en dinou recursos interposats per empresaris i comerciants, interessant la nul·litat de diversos acords de la Junta Electoral de la Cambra en què, de forma contrària a dret, aquesta Junta hauria declarat nuls centenars de vots remots per defectes en el sistema informàtic de votació". Afegeix que "hi ha diversos procediments en tots els jutjats contenciosos administratius de Barcelona". En total hi ha 17 jutjats que investiguen 19 recursos.

Per la seva banda, fonts de la Cambra han apuntat que el posicionament de la Fiscalia fa referència a l'actuació de la Junta Electoral, i no té res a veure amb candidats concrets. També subratllen que l'auditor de les eleccions va considerar una sèrie de vots sospitosos i que per això la Junta els va anul·lar. En alguns casos havien sortit de la mateixa IP.

El fins ara president de la Cambra ha respost a la Fiscalia amb una frase atribuida al Quixot: "Borden, això és que cavalquem".