La jutgessa de la DANA sosté que els alcaldes de les localitats afectades "es van veure sorpresos" i no van rebre "la informació precisa", descartant qualsevol responsabilitat que puguin tenir de la desgràcia, on van perdre la vida 228 persones. Així, la titular del Jutjat d'Instrucció número 3 de Catarroja argumenta que "hi ha una diferència radical entre l'Administració local i l'autonòmica, a fi de llançar alertes a la població", assenyalant de nou la gestió de la Generalitat Valenciana. Concretament, en una de les sis últimes resolucions dictades per la instructora s'inadmet l'exercici de l'acció penal contra l'alcalde d'Utiel, Ricardo Gabaldón, sol·licitada en una denúncia per les filles d'una víctima.

La diferència esmentada, assenyala la jutgessa, es troba en el maneig d'informació i el coneixement de les mesures a adoptar davant d'una situació d'emergència com a element que permetria prendre aquestes mesures. En aquest sentit, afegeix que a diferència dels que assumien legalment el comandament de l'emergència a l'Administració Autonòmica (a través de l'AEMET, els mitjans de comunicació, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i la possibilitat de ser assistits per tècnics en emergències en una reunió del Cecopi), "no només l'alcalde d'Utiel, sinó la resta d'alcaldes que es van veure sorpresos, no van rebre tampoc la informació precisa, ni se'ls va aconsellar de manera específica sobre les mesures a adoptar", assenyala.

De la mateixa manera que no hi veu responsabilitat en els alcaldes de les localitats afectades, la jutgessa de Catarroja no investigarà tampoc al president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), Miguel Polo, ni a dotze persones més en aquesta mateixa condició. Així ho recollia una interlocutòria facilitada pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV). Un dels dos investigats en la causa, l'exsecretari autonòmic d'Emergències, Emilio Argüeso, demanava que s'imputés quatre càrrecs públics, entre ells Polo.

 

Sis mesos després i moltes incògnites

Ara que es compleixen sis mesos de la tragèdia, el president de la Generalitat Valenciana, la màxima autoritat política del territori, continua sense haver aclarit del tot (i amb garanties) què va fer i amb qui va parlar la tarda del temporal. El relat que ha anat fent Carlos Mazón s’ha caracteritzat pels canvis de versió, els girs de guió i les proves contradictòries que ha aportat. La seva presència al CECOPI i la seva comunicació mentre els pobles s’inundaven són dos dels grans interrogants dels quals encara cal trobar la resposta.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!