El 29 d’octubre del 2024 va ser un punt d’inflexió al País Valencià. I és, segurament, una de les pàgines més negres de la seva història. La DANA va causar 228 morts i va provocar destrosses de gran envergadura a molts pobles que, amb impotència, van veure com l’aigua ho arrasava tot. Ara es compleixen sis mesos de la tragèdia i el president de la Generalitat Valenciana, la màxima autoritat política del territori, continua sense haver aclarit del tot (i amb garanties) què va fer i amb qui va parlar la tarda del temporal. El relat que ha anat fent Carlos Mazón s’ha caracteritzat pels canvis de versió, els girs de guió i les proves contradictòries que ha aportat. La seva presència al CECOPI i la seva comunicació mentre els pobles s’inundaven són dos dels grans interrogants que encara sobrevolen el seu passat. I que entelen el seu futur.

El dinar al Ventorro amb la periodista Maribel Vilaplana per oferir-li la direcció d’À Punt, que és la versió que va donar després d’assegurar inicialment que havia estat al Palau de la Generalitat treballant, és l’altra ombra d’aquell dia. De moment, malgrat que fa quatre mesos s’hi va comprometre al·legant que no tenia “res a ocultar”, no ha presentat el tiquet del dinar. Tornant a la tarda de la DANA, ara fa dos mesos i mig, Carlos Mazón va aprofitar un esmorzar informatiu a Madrid per relatar totes les trucades que va fer o va rebre. Era el seu escut protector per defensar-se de les crítiques que denunciaven la seva incompareixença al CECOPI i la seva desconnexió de l’emergència. “El segon mantra és que vaig estar incomunicat tota la tarda i durant hores, és rotundament fals”, va afirmar. Malgrat això, s’ha demostrat que cada exercici de presumpta transparència de Mazón ha acabat sent una contradicció o un llast per al relat futur.

D’aquell intent d’espolsar-se les responsabilitats, hi ha dues derivades: no va mencionar cap trucada amb Alberto Núñez Feijóo i no va detallar les trucades amb Salomé Pradas, consellera de Justícia i Interior i responsable d’emergències, just abans i just després d’enviar l’alerta massiva a la població. En concret, va citar setze trucades la tarda del 29 d’octubre. Les més rellevants van ser cinc amb la consellera Pradas, tres amb Vicente José Mompó (el president de la Diputació de València), dos amb Juanfran Pérez Llorca (el síndic del PP a les Corts, que feia una “ronda de preparació i informació sobre els pobles”) i una amb Jordi Mayor (l’alcalde de Cullera, que va afirmar que aquesta trucada va ser “més pròpia d’algú que acaba de sortir d’un dinar de cinc hores”).

 

 

Per què va amagar la trucada de Salomé Pradas un minut abans d’enviar l’alerta?

Una de les últimes novetats de la instrucció de la jutgessa de Catarroja són les dificultats que va tenir Salomé Pradas, que ara està investigada judicialment, per contactar amb Carlos Mazón el dia de la DANA. El registre telefònic que va entregar a la magistrada va revelar que el president valencià va estar il·localitzable i incomunicat durant una bona estona la tarda de la DANA. Tots dos van parlar a les 18.30 h, però posteriorment Pradas va intentar contactar amb ell a les 19.10 h i a les 19.36 h i no ho va aconseguir. Fins que van contactar a les 19.43 h (quan l’Horta Sud ja s’havia inundat) durant 48 segons. I també a les 20.10 h, just un minut abans de l’enviament del missatge ES-Alert, i a les 20.19 h.

Ara bé, quan Mazón va detallar les trucades del 29 d’octubre, va relatar amb una precisió mil·limètrica les cinc trucades que va fer amb Salomé Pradas abans de les vuit del vespre. Però va evadir-ne dues: la d’un minut abans de l’alerta i la de vuit minuts després de l’enviament. Per què? En aquell moment, l’estratègia del president valencià encara no era (com sí que ha sigut posteriorment) dir que havia arribat al CECOPI quan l’alerta massiva s’havia enviat.

Salomé Pradas anant a declarar   Europa Press
Salomé Pradas arribant als jutjats per declarar com a investigada / Foto: Europa Press

Tanmateix, el PP continua tancant files amb Mazón i treu ferro a les dificultats que va tenir Pradas per parlar amb ell en un dels moments àlgids del temporal. “Ha dit que és veritat que no va parlar amb Salomé [Pradas], però sí que va parlar amb directors generals, un d’ells estava al CECOPI. Per tant, sí era informat com i quan tocava”, va defensar la vicesecretària de Sanitat i Educació del PP, Ester Muñoz. “No va poder ser informat que es podia desbordar el Barranc del Poio perquè qui tenia l’obligació de fer-ho no ho va fer”, va afegir, seguint l’estratègia de Gènova d’assenyalar els organismes que depenen del govern espanyol.

Per la seva banda, el president valencià va respondre que el 29 d’octubre va parlar per telèfon amb Pradas durant “tot el dia” i va sostenir que entre les 18.30 hores i les 19.43 hores (quan Pradas no va poder contactar amb ell) va poder “parlar i respondre i atendre trucades de moltes altres persones”. “S’ha demostrat perfectament que no només no estava il·localitzat ni il·localitzable, sinó que estava perfectament comunicat amb tothom que em va voler trucar i amb tothom a qui jo vaig poder trucar”, va subratllar.

Va parlar amb Alberto Núñez Feijóo la tarda de la DANA?

L’altre gran interrogant és la comunicació que hi va haver entre Alberto Núñez Feijóo i Carlos Mazón la tarda de la DANA. Van trucar-se? Quan? De què van parlar? Són interrogants que encara no s’han resolt. “Des del dilluns, m’ha informat en temps real i, des del dimarts, em vaig estar informant”, va assegurar el líder del PP dos dies després de la DANA en unes declaracions des del CECOPI. En aquell moment, eren unes declaracions que s’emmarcaven en la normalitat. Ara bé, quan setmanes més tard Mazón va relatar totes les trucades que havia fet o rebut no en va mencionar cap amb el president del PP. Ara fa un mes, Ester Muñoz va sostenir en una entrevista a Antena 3 que, “probablement”, Mazón volia dir que “va parlar amb Feijóo a les nou, a les deu, a les onze [de la nit del dimarts 29] o al matí [del dimecres 30]”.

Ara bé, tant a Gènova com a la Generalitat Valenciana intenten passar de puntetes sobre aquest tema. “No sé què aporta obrir un debat sobre les trucades del president. Va fer les necessàries per conèixer la situació d’emergència que s’estava produint”, va replicar el dimarts la vicepresidenta del govern valencià, Susana Camarero, que va considerar que és “irrellevant” si el president valencià i el líder del PP van parlar per telèfon. Mentrestant, el PSOE exigeix a Feijóo i Mazón que publiquin les trucades i missatges del dia de la DANA perquè considera que tenen una “rellevància importantíssima”. “[Feijóo haurà] d’explicar-ho a la comissió d’investigació [del Congrés] i qui sap si en algun moment també davant d’un jutge”, va avisar la portaveu del PSOE, Esther Peña, fa uns dies.

Les cinc contradiccions: a quina hora va arribar Carlos Mazón al CECOPI?

Un altre dels grans interrogants que van planar les setmanes posteriors a la DANA va ser l’hora en la qual Carlos Mazón va fer acte de presència al CECOPI. Era incontrovertible que el president valencià hi havia arribat hores després que hagués arrencat a les cinc de la tarda (amb una “gran demora” a parer de la jutgessa de Catarroja). Però no quedava clar a quina hora s’hi havia presentat. L’última versió de Mazón (sense tenir la certesa que sigui la definitiva) és que va entrar al CECOPI a les 20.28 hores, segons ho testimonia una fotografia que la Generalitat Valenciana va remetre a la magistrada. Més tard, un peritatge va concloure que és “tècnicament falsa” i això va portar Podemos a portar la presumpta manipulació a la Fiscalia. A més, Joan Baldoví, líder de Compromís, va assegurar en una entrevista a La Noche en 24 Horas que té un “testimoni que el va veure entrar” a les 19.45 hores. Sigui com sigui, era el relat que servia al president valencià per exculpar-se de l’enviament tardà de l’alerta massiva a la població.

De fet, setmanes abans que aparegués la fotografia de les càmeres de vigilància, el govern valencià ja havia responsabilitzat Salomé Pradas de l’enviament de l’alerta en un informe remès a la jutgessa. Tanmateix, la versió que Carlos Mazón va arribar al CECOPI més enllà de les vuit del vespre i quan s’havia enviat l’alerta xoca amb el relat que van donar tant ell com el seu equip els dies posteriors a la DANA. Hi ha fins a cinc contradiccions.

Contradicció amb el que va dir a les Corts. “Quan vaig ser advertit que la situació a la presa de Forata s’agreujava, em vaig desplaçar al Centre de Coordinació d’Emergències, on estava constituït i treballant el CECOPI. El viatge no va ser fàcil. El mal temps, com és normal en aquestes situacions, va produir gran densitat de trànsit i va allargar el trajecte fins que vaig arribar a l’Eliana”, va relatar el novembre quan va comparèixer a les Corts. El perill de la presa de Forata es va conèixer cap a les sis de la tarda.

 

Contradicció amb declaracions seves als mitjans de comunicació. Ell mateix, el 9 de novembre va assegurar a preguntes dels periodistes que es va incorporar al CECOPI “personalment” quan es va veure que venia la “revolució hidrològica a partir de les set”. I, tres mesos després, el 7 de febrer, en una entrevista a la SER va assegurar que estava allà a “mitja tarda”.

Contradicció amb la versió del seu equip una setmana després de la DANA. Tot això coincidia amb el que havia difós el seu entorn una setmana abans: quan va confirmar que Mazón havia dinat amb la periodista Maribel Vilaplana, el seu equip va especificar que, després del dinar, va arribar a les sis de la tarda al Palau de la Generalitat, des d’on “continuava informant-se de la DANA a través de tot el personal de la Generalitat que estava presencialment a la reunió del CECOPI”. Presidència va assegurar que no va ser “fins a les 19 hores passades”, quan li van comunicar el risc del trencament de Forata i el “canvi radical d’escenari, amb el perill que això suposava”, que el president valencià es va desplaçar fins al CECOPI. Entre el Palau de la Generalitat i el CECOPI hi ha 23 minuts en cotxe.

Contradicció amb l’excusa per no haver respost les trucades de Teresa Ribera. “Em va costar fins a quatre trucades localitzar el senyor Mazón aquella mateixa tarda”, va revelar l’aleshores ministra Teresa Ribera en una entrevista a Hora 25 de la Cadena SER. I Mazón va replicar amb la captura pantalla d’un SMS que Ribera li havia enviat el dia 29. “Prou manipulacions. Aquest SMS, a les 20.20 hores, després d’enviar l’alerta i sense cobertura al CECOPI. Això és el que va passar”, va contestar el president valencià. Ara bé, segons la versió que difondria tres mesos després la Generalitat, a aquella hora Mazón encara no estava al CECOPI, on va arribar vuit minuts després de rebre l’SMS de Ribera.

Malgrat tot, de moment, no es pot saber amb certesa quan va arribar Mazón al Palau de la Generalitat i quan va marxar-hi perquè el govern valencià va eliminar les imatges de les càmeres de seguretat del dia de la DANA. El PSPV-PSOE i Compromís van reclamar recuperar els vídeos per analitzar l’activitat de Mazón i contrastar la seva versió, però la Generalitat va respondre que les imatges van ser destruïdes en “compliment de la llei”. I estenien una nova ombra de dubte sobre el parador de Mazón aquell dia 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!