Arrencada, finalment. La titular del jutjat d’instrucció 24 de Barcelona, Maria Antonia Coscollola, ha admès a tràmit la querella de l’advocat Andreu Van den Eynde contra  l’empresa NSO, propietària del programari Pegasus. El penalista va ser espiat quan defensava els líders d'ERC en el judici al Tribunal Suprem, juntament amb més de 60 persones de l’independentisme català, que el grup Citizen Lab va certificar i ho va batejar com a CatalanGate. És la primera querella que s'admet contra l'empresa israeliana a Catalunya, segons ha anunciat aquest dijous ERC. Per contra, la titular del jutjat d’instrucció 20 de Barcelona, a qui va recaure les querelles del diputat d’ERC Josep Costa, i de l’eurodiputada Diana Riba, les deriva al jutjat d’instrucció 32 en  ser coneixedor de la primera querella per l’espionatge de Pegasus a dos líders d’ERC el 2020,  tot i que està arxivada provisionalment.

En la resolució,  la magistrada ha acordat admetre a tràmit la querella contra el grup NSO per la “creació i posada a disposició de tercers del programa Pegasus”, així com per totes aquelles “accions i omissions” de l’empresa que podrien ser susceptibles de “contribuir voluntàriament i conscient a la verificació de la infecció, accés i extracció d’informació” dels dispositius de Van den Eynde.  La jutgessa també ha acordat que l’advocat declari  com a querellant el pròxim 18 de juliol. Pel que fa a l’empresa NSO i  Osy Tecnhologies, la magistrada encara no detalla  quan i on es farà la comissió rogatòria, ja que l’empresa té la seu a Israel i també a Luxemburg. A més, la magistrada demana ara el parer de la fiscalia, que fins ara, ha afirmat que no hi ha jurisdicció per poder investigar NSO en tenir seu a Israel.

Valoracions de l'advocat

“Per primera vegada, un jutjat pren una decisió dirigida a investigar els fets d’una forma eficaç” ha celebrat Andreu Van den Eynde,  que ha afegit: “És la primera decisió que podem prendre com de tutela judicial efectiva per les víctimes dels fets”. L’advocat, segons ERC,  considera que “la resolució admet que, dins les hipòtesis de la investigació, s’ha d'aclarir quin és el paper que fa NSO que, tot i ser l’únic desenvolupador i comercialitzador de Pegasus, encara es manté a l’ombra i funciona de forma opaca”. Una conducta opaca, diu Van den Eynde “per la manca d'iniciatives investigatives per part dels òrgans judicials catalans, fins ara”.

El penalista d'ERC defensa que, amb aquest posicionament, “el jutjat dona suport a la tesi defensada per l’informe de Citizen Lab, que proposa la hipòtesi d’una operació d’espionatge massiu de clara orientació política i que els indicis relacionen amb l’actuació d’agències governamentals espanyoles”. En qualsevol cas, diu l’advocat, és “la investigació penal la que haurà d'aclarir els fets i les responsabilitats”, però resultava “xocant”, valora Van den Eynde, “que els diferents jutjats catalans i la Fiscalia, fins ara, obviessin les clares connexions entre els diferents casos d’espionatge dirigits al moviment independentista català”, conclou.

Connexitat de querelles 

Paral·lelament,  la magistrada Eva Moltó, titular del jutjat d’instrucció número 20 de Barcelona,  a qui ha  recaigut la querella que van presentar conjuntament el president del grup parlamentari del Consell Nacional d’Esquerra Republicana, Josep Maria Jové, i de l’eurodiputada republicana Diana Riba, ha remès la causa al jutjat d’instrucció 32. S’afirma que ho ha fet a petició dels republicans, d’acumular les causes a les del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i el diputat i president del grup municipal a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall.

No obstant això, el titular del jutjat d’instrucció 32 de Barcelona ja ha expressat que no vol assumir les querelles d’Òmnium ni de la CUP pel Catalan Gate, i ha arxivat de forma provisional la primera querella dels líders d'ERC a l'espera de la resposta de la comissió rogatòria d'Israel sobre l'empresa NSO. Per la seva part, Òmnium ha presentat un recurs contra el titular del jutjat d’instrucció 21, que ha admès parcialment la seva querella, tot descartant investigar a l’empresa NSO.